XIX Disainiöö Festival
16.-22.09.24



Jaga üritust

Valguse varjud

25.09.–27.09. 12:00–20:00
28.09. 12:00–18:00
29.09.–01.10. 12:00–19:00
Portselani iseloomustab peegelsile läbikumav pind, mille tingib lähtematerjaliks olev puhas kaoliin ehk portselansavi. Seda valget savi kaevandatakse juba 2000 aastat portselani sünnikoha Jingdezheni linna lähedal paiknevatest mägedest Hiinas. Kahjuks on kaoliin, mida sellest piirkonnast kaevandatakse, muutunud seoses tööstuse arenguga viimastel aastakümnetel värvuselt hallikaks ning pole enam nii puhas kui varem. See suundumus saigi mulle tõukeks projekti „Valguse varjud“ elluviimisel, millega soovin leida alternatiive portselani läbipaistvuse saavutamiseks. Läbipaistvus on üks neid omadusi, mis peab portselanil kindlasti säilima, isegi kui toore pole enam nii valge ja läbikumav. Minu uurimuse eesmärgiks on arendada välja uued säästvad materjalid, soovin leida alternatiivi puhtale (valgele) kaoliinile ning kasutada seda lähtematerjalina uute toodete valmimisel koos võimalusega jälgida kogu protsessi alates toormaterjalist kuni lõpp-produktini. Usun, et on oluline jagada seda teavet ajal, mil toote päritolu ja mõju keskkonnale muutub üha ebaselgemaks.
Elasin oma projektiga tegelemise ajal portselani sünnilinnas Jingdezhenis. Kasutasin edukalt ümbertöödeldud portselani ning saavutasin edu peaaegu lumivalge portselani valmistamisel prügilast leitud vanade portselankildude abil. Töötlesin ümber ka vanu savinõusid ja segasin neid portselaniga, mille tulemusena valmisid huvitavad mustrid. Edukad ja väärtuslikud katsed annavad võimaluse arendada tootmist laiemalt. Alustan uuesti ühisrahastamisega, et jätkata uuringuid ning nende põhjal luua uusi tooteid. Start antakse Hollandi Disaininädalal oktoobris, kuid läbi veebi on juba pragu võimalus projekti rahaliselt toetada ning saada vastu tagasitoodud originaaltooteid.

Lotte Dowes:
Avasin oma disainistuudio aastal 2011, vahetult enne kooli lõpetamist. Minu loomingut iseloomustavad erineva maailmanägemise lihtsad lahendused.
Mu tooted on praktilised ja lahendusele suunatud, eriti armastan materjale, mis on minu loomingu lähtekohaks. Intensiivsete otsingute tulemusena värvi ja kombitavuse vallas on valminud tooted, mis lausa kutsuvad end puudutama. Minu armastus portselani vastu sai alguse õpingute ajal Eindhoveni Disainiakadeemias, mil sellega tutvust tegin ning õppisin tundma võimalusi portselaniga töötamisel - põhiomadused läbipaistvus ja õrnus on tähtsal kohal ka minu loomingus.