MAKE ROOM FOR DESIGN
16.–22. SEPT
#DISAINIÖÖ

Jaga üritust

Disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanek 

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Täpsem avamisinfot allpool!

Tasuta!
__________________________________

ASUKOHT:

-> Mehaanikatsehh 1 / Info & Näitused ->    Vaata kaardil

Disainiöö festivali üheks põhiosaks kujunenud disaini- ja arhitektuurikoolide näitus on tormiliselt muutuvas maailmas aina tähtsam, sest kas pole just haridus- ja teadusasutused need kohad, kus mäng katsetamise ning traditsiooni vahel “päeva päästab”? Erinevate globaalsete kriiside varjus on nooruslikku ja nutikat disainivalgust üha enam tarvis. 

Väljapanekus osalevad Eesti Kunstiakadeemia (moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain; disain ja innovatsioon õppekavad), Kõrgem Kunstikool Pallas; Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž (käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala) ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia (pärandtehnoloogia erialad).

__________________________________


Läheneme Kalamajale: EKA disain ja innovatsioon
*NB! See näitus asub Mehaanikatsehhi asemel Remonditsehhis*

Avamine E kl 18.10

artun.ee/et/erialad/disain-ja-innovatsioon/

Näituse fookuses on tudengite loominguline ja analüütiline lähenemine Kalamaja avaliku väliruumi arendamisele. Tudengid uurisid süvitsi, kuidas arhitektuursed vormid ja väliruumi lahendused suhestuvad olemasoleva linnaruumi ja maastikuga, luues kontekstipõhiseid ja funktsionaalseid terviklahendusi. 

Disain ja innovatsiooni õppekava eesmärk on ette valmistada tipptasemel tegijaid, kes on võimelised vastama dünaamilise tööturu väljakutsetele, muutusi algatama ja innovatsiooni eest vedama. Õppetöö keskmes on disaini kasutamine edukateks uuendusteks kõigis ühiskondlikes sfäärides. Disain ja innovatsioon lõpetajat iseloomustab võimekus digi- ja rohepöörde vajadustest ning disaineri mõttelaadist tõukuva mitmekülgse praktika siirdamine päris ellu läbi tugevate erialaste oskuste.

Kuraator: Maali Roomet-Allese

__________________________________


Kardinaalne: EKA moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain

Avamine E kl 19.00

artun.ee/mood-tekstiil-aksessuaar
#kardinaalne #curtaincreatures


„Kardinaalne” on Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaritudengite eksperimentaalvormide näitus, mille missiooniks on materjalijääkide õiglane, loominguline ja inspireeriv taaskasutamine. Aina teravamalt püstituva probleemi tuules tuli sel korral autoritel dekonstrueerida enda jaoks kardinad ja luua neile uus identiteet.  

Antud ekspositsioon annab külastajale võimaluse aktiivselt kaasa mõelda tarbimisühiskonna kriitilistele aspektidele, viies vaataja omamoodi võimaluste inspiratsioonirännakule. Eksperimentaalsete vormide ja ruumilahenduse sündi panustasid kokku ligi 40 loojat.

Juhendajad: Liisi Eesmaa, Flo Kasearu

Produktsioon: Piret Puppart

Fotograaf: Riina Varol

__________________________________


Nordplus/CIRRUS: Pärandist inspireeritud liht-tehnoloogiline jalats

Avamine E kl 19.00

artun.ee/et/erialad/aksessuaar
#contemporarycraft #heritage #clogs #speculativedesign #ekadisain


2024. a augustis toimunud nädalase rahvusvahelise intensiivkursuse eesmärgiks oli disainida ja valmistada puidust taldadega jalatsid inspireerituna Peipsi-äärsest kultuuripärandist. Siin nad nüüd siis on!

Korraldaja: Aksessuaaridisain, Eesti Kunstiakadeemia

Juhendajad: Simone Springer (Rosa Mosa, AT), Kristiina Nurk (EKA), Meelis Kihulane (Edev Eremiit)

__________________________________


„Jäätmest imeks: Inimülesed ühendused kaka teekonnal”

Kõik kakavad! Väljaheited – kaka – on ainevahetuse jäätmeteke, mis tuleneb meie poolt tarbitud toidu lagundamisel jämesooles elavate bakterite poolt. „Asjal käimine” on organismi loomulik funktsioon. See stigmatiseeritud kehaline tegevus võib olla eriti keeruline glükosüülimise defektidega (CGD) inimestele, kelle jaoks võib tungiv vajadus väljaheitmise järele või muutused sooleharjumustes põhjustada silmatorkavaid raskusi.  

Näituse „Jäätmest imeks” eesmärk on murda kaka häbimärgistamine, ühendades see uuesti loodusega ja uurides multisensoorse suhtlemise kaudu inimüleseid seoseid biomaterjalidega. 

Arife Dila Demir on EKA sensoorse disaini uurimisrühma teadur, näitus on loodud EKA uurimistoetuse projekti „Multi-Sensory Design for Somatic Care“ raames.

__________________________________


Mitmetahuline ruum: Kõrgem Kunstikool Pallas

Avamine E kl 19.15

pallasart.ee
#pallas #pallasdisain #pallasdesign #multifacetedspace


Füüsiline ja füüsikaline, mõtteline ja mõõtmeline, looduslik ja loodud, inspireeriv ja imponeeriv – kõik see kirjeldab meid ümbritsevat ruumi. Kõrgema Kunstikooli Pallas väljapanek „Mitmetahuline ruum“ avab ruumi olemust, mida võib mõista nii otseses tähenduses (eluruum, näituseruum jne) kui ka mittefüüsilises (küberruum, arenguruum, mänguruum jne).  

Väljapanekut on inspireerinud mõte ruumi piiramatusest – on lõpmatult palju viise, kuidas disainerid mõtestavad ja tõlgendavad ruumi, et luua erinevates disainivaldkondades jätkusuutlikke, esteetilisi ja keskkonda arvestavaid lahendusi.

__________________________________


Parem maailm: TLÜ Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiad ja disain

Avamine E kl 19.25

tlu.ee/haapsalu/kasitootehnoloogiad-ja-disain


Käsitöötehnoloogiate ja disaini õppekava rõhuasetus on inimkesksel ja säästval disainil, mille lähtekohaks on kasutajate vajaduste mõistmine ja loov probleemilahendus. Läbi teooria ja praktika omandatakse oskused erinevate materjalide käsitlemiseks nagu puit, metall, klaas ja plastid-vaigud ning õpitakse tundma kaasaegseid tehnoloogiaid. Samuti otsitakse lahendusi, kuidas anda materjalile uus elu. 

Õppekava oluliseks osaks on tudengite ettevõtlikkusele suunamine ning ka uute tootekontseptsioonide loomisel hindame kõrgelt ringmajandust arvestavaid lahendusi. Meie diplomitööd valmivad ideest teostuseni põhimõttel.

__________________________________


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia

Avamine E kl 19.35

viljandi.ut.ee/et
#tyvka #tüvka #pärandtehnoloogia


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia erialad ühendavad endas väga hea käsitööoskuse, pärandi tundmise ja loomingulise mõtte. Meie tegevuse eesmärgiks on rakendada pärandis leiduvad väärtused vastutustundlikul ja kestlikul viisil kaasaegse ühiskonna teenistusse. Ülikooli osana väärtustame uurimis- ja arendustööd. 

Rakenduskõrghariduse tasemel saab meie juures õppida tekstiili, metallitöö, ehituse ja ringtehnoloogia erialadel (UUS!), magistritasemel kultuuripärandi loovat rakendust ja õpetamisoskusi.