MAKE ROOM FOR DESIGN
16.–22. SEPT
#DISAINIÖÖ
Kava
Rmt

16.09.2024

16.09.2024
XIX Disainiöö avaetendus

16.09.2024 
E kl 20.00
Tasuta!

Kindlusta koht SIIN.

__________________________________

XIX Disainiöö avaetendus „TAKE RUUM, MAKE RUUM, BAKE RUUM: A Journey of Transformation"

Avasündmuse idee tõukub tühjast ajalooga ruumist, kus tehakse ruumi uuele. Puhastatakse ja tuulutatakse vanu mälestusi. Luuakse uusi. Selles ruumis hakkab fantaasia peagi lendama. 

Mälestused ja ajalugu tuleb nii või naa läbi mäluda ja vastu võtta. Silmast silma kohtuda mahajäetuse, hüljatuse ning rõskusega. Siis saab ruumi üle võtta, puhastada kõik liigne ja istutada sellesse uus seeme. Panna ruum küpsema. Kuumutada kogu potentsiaal uueks kujutluse ja fantaasia abil. TAKE RUUM, MAKE RUUM, BAKE RUUM – niiöelda loogiline teekond muutuseni. Ja peaasi, et midagi toimub. Ruum tuleb rahvast uuesti täis. Elu hakkab podisema. 

Avamise koreograafiline keel on sügavalt põimitud hoone atmosfääriga ja tundega, et vanade kohtade elluäratamine on justkui osa eluringist ja ise üks pidev veski. Elav ventilatsioon. Elu saab ümber luua nii nagu meie unistame. Me loome ruumi siin, me teeme ruumi siin. Tühjast loome täis. Ja meil on lootust, kui me uute ideede külviringi ei katkesta. Elava ettekandega astuvad üles muusik EiK, kes on värsistanud paar uut pala koos helilooja boipepperoniga ja tantsukunstnik Maria Solei Järvet omapoolse poeetilise visiooniga koreograafias.

Etteaste, muusika ning sõnad: EiK

Etteaste ja tantsukunstnik: Maria Solei Järvet

Helilooja: boipepperoni

Lavastaja ja kontseptsioon: Andri Luup

Valguskujundaja: Helvin Kaljula

Produtsent: Indrek Leht





Festivali avaetenduse fotosid läbi aegade:




16.09.2024
Tootedisainiauhind BRUNO 2024 nominentide näitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.15
Žürii tuur R kl 15.00


Tasuta!

__________________________________

Eesti tootedisaini auhinda BRUNO antakse välja alates 2006. aastast iga kahe aasta tagant väljapaistva toote või tooteseeria eest, mis on valminud kas disaineri enda initsiatiivil, tiimitööna või tootja/tellija tellimustöö tulemusena. Hindamisele kvalifitseerub viimase kahe aasta jooksul loodud tootmisvalmis prototüüp või tootmises olev tööstustoode või tiražeeritav tooteseeria.

Näitusel saab näha auhinnale kandideerinud edasijõudnud töid, mida rahvusvaheline žürii (Anke Strittmatter (Austria), Susana Gonzaga (Portugal), Stephan J. Clambaneva (USA), Arvo Pärenson (Eesti) ja Darren Yeo (Singapur)) on piisavalt kõrgelt hinnanud.

Väljapanekus on kolmes kategoorias esitatud tööd: elustiil, elukeskkondlik disain ning insenertehniline disain. Tänavu kandideeris BRUNOle 99 tööd!






Auhind on nime saanud disainikateedri rajaja prof Bruno Tombergi järgi, kes on ka tuntud geomeetrilise trofee kaasautor olles juhendajaks ERKI tudeng Anneliis Aunapuule. Professor Tombergi initsiatiivil on Eesti disaini auhinna väljaandmist disainikateedri poolt alustatud juba kaheksakümnendatel. Esimesed auhinnad jagati Viitna kõrtsis toimuval pidulikul koosviibimisel.

Alates 2012. aastast antakse Eesti Disainiauhinnad, sh tootedisainiauhind BRUNO, välja ühiselt Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. Eesti Disainiauhindu korraldab Eesti Disainikeskus ja auhinna gala toimub Disainiööl.

Eesti majandusedu sõltub paljuski ekspordist ja innovatsioonitasemest. Uued konkurentsivõimelised tooted ja teenused sünnivad koostöös disaineritega. Eesti turu väiksusest tingitud kasinad müügikäibed ja suhteliselt passiivne disainerite hõivatus kohalikus tootmises ja ettevõtluses ei heidutada disainereid oma erialal parimaid tulemusi saavutamast. Disainiauhinna välja andmisega soovib
Eesti Disainerite Liit soovib väärtustada disaineri ametit ja demonstreerida disaini potentsiaali.

#BRUNO
#EestiDisainiauhinnad
#EestiDisainikeskus
#EestiDisaineriteLiit
#BrunoTomberg

16.09.2024
EU-projekti „SMOTIES: Loometegevus väikestes paikades” teekonnanäitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.25

Tasuta!

__________________________________

16.09.2024
Disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanek 

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Täpsem avamisinfot allpool!

Tasuta!
__________________________________

Disainiöö festivali üheks põhiosaks kujunenud disaini- ja arhitektuurikoolide näitus on tormiliselt muutuvas maailmas aina tähtsam, sest kas pole just haridus- ja teadusasutused need kohad, kus mäng katsetamise ning traditsiooni vahel “päeva päästab”? Erinevate globaalsete kriiside varjus on nooruslikku ja nutikat disainivalgust üha enam tarvis. 

Väljapanekus osalevad Eesti Kunstiakadeemia (moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain; disain ja innovatsioon õppekavad), Kõrgem Kunstikool Pallas; Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž (käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala) ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia (pärandtehnoloogia erialad).

__________________________________


Läheneme Kalamajale: EKA disain ja innovatsioon
*NB! See näitus asub Mehaanikatsehhi asemel Remonditsehhis*

Avamine E kl 18.10

artun.ee/et/erialad/disain-ja-innovatsioon/

Näituse fookuses on tudengite loominguline ja analüütiline lähenemine Kalamaja avaliku väliruumi arendamisele. Tudengid uurisid süvitsi, kuidas arhitektuursed vormid ja väliruumi lahendused suhestuvad olemasoleva linnaruumi ja maastikuga, luues kontekstipõhiseid ja funktsionaalseid terviklahendusi. 

Disain ja innovatsiooni õppekava eesmärk on ette valmistada tipptasemel tegijaid, kes on võimelised vastama dünaamilise tööturu väljakutsetele, muutusi algatama ja innovatsiooni eest vedama. Õppetöö keskmes on disaini kasutamine edukateks uuendusteks kõigis ühiskondlikes sfäärides. Disain ja innovatsioon lõpetajat iseloomustab võimekus digi- ja rohepöörde vajadustest ning disaineri mõttelaadist tõukuva mitmekülgse praktika siirdamine päris ellu läbi tugevate erialaste oskuste.

Kuraator: Maali Roomet-Allese

__________________________________


Kardinaalne: EKA moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain

Avamine E kl 19.00

artun.ee/mood-tekstiil-aksessuaar
#kardinaalne #curtaincreatures


„Kardinaalne” on Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaritudengite eksperimentaalvormide näitus, mille missiooniks on materjalijääkide õiglane, loominguline ja inspireeriv taaskasutamine. Aina teravamalt püstituva probleemi tuules tuli sel korral autoritel dekonstrueerida enda jaoks kardinad ja luua neile uus identiteet.  

Antud ekspositsioon annab külastajale võimaluse aktiivselt kaasa mõelda tarbimisühiskonna kriitilistele aspektidele, viies vaataja omamoodi võimaluste inspiratsioonirännakule. Eksperimentaalsete vormide ja ruumilahenduse sündi panustasid kokku ligi 40 loojat.

Juhendajad: Liisi Eesmaa, Flo Kasearu

Produktsioon: Piret Puppart

Fotograaf: Riina Varol

__________________________________


Nordplus/CIRRUS: Pärandist inspireeritud liht-tehnoloogiline jalats

Avamine E kl 19.00

artun.ee/et/erialad/aksessuaar
#contemporarycraft #heritage #clogs #speculativedesign #ekadisain


2024. a augustis toimunud nädalase rahvusvahelise intensiivkursuse eesmärgiks oli disainida ja valmistada puidust taldadega jalatsid inspireerituna Peipsi-äärsest kultuuripärandist. Siin nad nüüd siis on!

Korraldaja: Aksessuaaridisain, Eesti Kunstiakadeemia

Juhendajad: Simone Springer (Rosa Mosa, AT), Kristiina Nurk (EKA), Meelis Kihulane (Edev Eremiit)

__________________________________


„Jäätmest imeks: Inimülesed ühendused kaka teekonnal”

Kõik kakavad! Väljaheited – kaka – on ainevahetuse jäätmeteke, mis tuleneb meie poolt tarbitud toidu lagundamisel jämesooles elavate bakterite poolt. „Asjal käimine” on organismi loomulik funktsioon. See stigmatiseeritud kehaline tegevus võib olla eriti keeruline glükosüülimise defektidega (CGD) inimestele, kelle jaoks võib tungiv vajadus väljaheitmise järele või muutused sooleharjumustes põhjustada silmatorkavaid raskusi.  

Näituse „Jäätmest imeks” eesmärk on murda kaka häbimärgistamine, ühendades see uuesti loodusega ja uurides multisensoorse suhtlemise kaudu inimüleseid seoseid biomaterjalidega. 

Arife Dila Demir on EKA sensoorse disaini uurimisrühma teadur, näitus on loodud EKA uurimistoetuse projekti „Multi-Sensory Design for Somatic Care“ raames.

__________________________________


Mitmetahuline ruum: Kõrgem Kunstikool Pallas

Avamine E kl 19.15

pallasart.ee
#pallas #pallasdisain #pallasdesign #multifacetedspace


Füüsiline ja füüsikaline, mõtteline ja mõõtmeline, looduslik ja loodud, inspireeriv ja imponeeriv – kõik see kirjeldab meid ümbritsevat ruumi. Kõrgema Kunstikooli Pallas väljapanek „Mitmetahuline ruum“ avab ruumi olemust, mida võib mõista nii otseses tähenduses (eluruum, näituseruum jne) kui ka mittefüüsilises (küberruum, arenguruum, mänguruum jne).  

Väljapanekut on inspireerinud mõte ruumi piiramatusest – on lõpmatult palju viise, kuidas disainerid mõtestavad ja tõlgendavad ruumi, et luua erinevates disainivaldkondades jätkusuutlikke, esteetilisi ja keskkonda arvestavaid lahendusi.

__________________________________


Parem maailm: TLÜ Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiad ja disain

Avamine E kl 19.25

tlu.ee/haapsalu/kasitootehnoloogiad-ja-disain


Käsitöötehnoloogiate ja disaini õppekava rõhuasetus on inimkesksel ja säästval disainil, mille lähtekohaks on kasutajate vajaduste mõistmine ja loov probleemilahendus. Läbi teooria ja praktika omandatakse oskused erinevate materjalide käsitlemiseks nagu puit, metall, klaas ja plastid-vaigud ning õpitakse tundma kaasaegseid tehnoloogiaid. Samuti otsitakse lahendusi, kuidas anda materjalile uus elu. 

Õppekava oluliseks osaks on tudengite ettevõtlikkusele suunamine ning ka uute tootekontseptsioonide loomisel hindame kõrgelt ringmajandust arvestavaid lahendusi. Meie diplomitööd valmivad ideest teostuseni põhimõttel.

__________________________________


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia

Avamine E kl 19.35

viljandi.ut.ee/et
#tyvka #tüvka #pärandtehnoloogia


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia erialad ühendavad endas väga hea käsitööoskuse, pärandi tundmise ja loomingulise mõtte. Meie tegevuse eesmärgiks on rakendada pärandis leiduvad väärtused vastutustundlikul ja kestlikul viisil kaasaegse ühiskonna teenistusse. Ülikooli osana väärtustame uurimis- ja arendustööd. 

Rakenduskõrghariduse tasemel saab meie juures õppida tekstiili, metallitöö, ehituse ja ringtehnoloogia erialadel (UUS!), magistritasemel kultuuripärandi loovat rakendust ja õpetamisoskusi.


16.09.2024
Näitus "Déjà vu?"

16.09.–21.09.2024
E-R kl 17.00–20.00 
L kl 12.00–17.00

Hind 0€
__________________________________

Näitus tutvustab Eesti Kunstiakadeemias läbi viidud loovuurimuse ”Kogemuspõhiste disainiprintsiipide uurimine ja rakendamine kotidisainis“ käigus valminud kotikollektsiooni.

Loovuurimus keskendub toote elukaare pikendamisele kandja emotsionaalse seotuse abil. Projekt uurib kotiteemaliste mälestuste ja vastavate kottide kirjelduste vahelisi seoseid, et mõista kuidas tooteid tajutakse ja kogetakse, millised kogemused muutuvad pikaaegseks mälestusteks, millised emotsioonid mäletamist põhjustavad ja kuidas mälestused mõjutavad emotsionaalset seotust tootega, et integreerida uued teadmised toote eluea potentsiaalseks pikendamiseks disainiloomesse.

Kadri Kruusi, Jaana Päeva ja Merle Visaku loodud kollektsiooni lähtepunktiks on kotiteemalised mälestused, mida koguti koostöös Maris Rosenthaliga Tallinna Linnamuuseumi näitusel „Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900-1950“ ja elektroonselt. Näitusel esitletavad üheksa kotti on uurimistulemusi interpreteerivad prototüüpid, mille abil koguvad disainerid tagasisidet, et hinnata kogemuspõhiste meenutuste väärtust disainimise sisendina. Kottide vormid, siluetid, proportsioonid, materjalide kombinatsioonid koos värvi-, faktuurivalikute ja kaunistusdetailidega on tähendustest laetud ning näitusepublik on oodatud oma arvamusega panustama loovuurimuse tulemusse.

Kotikollektsiooni esitluspaigaks on Disainiöö Krulli kvartali vahetusse naabrusesse jääv ajalooline Volta Villa. Tegu on värskelt elegantseteks kodudeks restaureeritud Volta kvartali 125-aasta vanuse peahoonega. Näidiskorteris, kus kotte esitletakse, segunevad sarnaselt kottidele erinevatest ajastutest pärit detailid kaasaegsete vajadustega. Keskkond loob kottidele kõneka tausta ja aitab rõhutada kestlikke väärtusi.

 

Vaata lähemalt. 

Uurimisprojekti partnerid: Tallinna Linnamuuseum ja Kadri Kruus - Bags and Accessories

Projekti meeskond: Jaana Päeva, Maris Rosenthal, Kadri Kruus, Merle Visak

Projekti rahastaja: Kultuuriministeerium, kultuuri- ja loomevaldkondades loovuurimuse toetamise programm

Tänud: Endover Kinnisvara




16.09.2024
PoCo popkunstimuuseumi tuurid

PoCo on maailma popkunsti muuseum Tallinna südames, tõeline pärl Põhja- ja Ida-Euroopa kunstimaastikul, olles ainus muuseum piirkonnas, mis keskendub popkunstile. Lisaks mineviku ja oleviku popkunsti ikoonide tutvustamisele, vaatab muuseum ka tulevikku, esitledes koostööd tehisintellektiga.  

Popkunst on iroonia, ühiskonnakriitika ja mõttemängu sümbioos. Popkunst ei saa kunagi otsa, kuna poliitikud ja ühiskondlikud tungid loovad kogu aeg uusi võimalusi protestiks, irooniaks ja lihtsalt lustimiseks. Muuseumi kollektsiooni autorite nimekiri on tõeliselt muljetavaldav – püsiekspositsioonis on esindatud maailmakuulsate kunstnike, nagu Warhol, Banksy, Koons, Lichtenstein, Haring, Hirst, Murakami, Wesselman, Kusama ja paljude teiste teosed. Samuti on ikooniliselt välja pandud ka Lapini, Mäetamme, Nukke, Egs’i, Ivanovsi ja mitmete noorte talentide looming. 

Lisaks toimuvad igal õhtul algusega kell 19.30 tuurid Banksy näitusel (Telliskivi M-hoones)!


poco.art
#pocomuseum
#pocoarttallinn #popkunstimuuseum

16.09.2024
Afro-indiaani kultuuri ja tarbekunsti näitus ning töötoad

Ivana on Colombia päritolu afro indiaani juurtega kunstnik, kes elab Võrumaal. Tema inspiratsiooniallikaks on looduse keerukad mustrid - fraktalid (lad keelsest fractus - katki). Põlisrahvaste kunstis tähendab „katkine” geomeetriline muster või veidi ebakorrapärane kuju avanemist - ust maagilisse maailma. 

Kutsume sind sellesse maailma vaatama, kuidas lõimuvad kirivöö ning Kanasu mustrid ja milliseid kujundeid moodustavad looduskiud ning nendest valmistatud ehted ja kotid.  

Osale ka töötubades, kus Ivana õpetab wayuu heegeldamise ja guna mola töövõtteid ning mustrite loomise ja tähenduse põhimõtteid. (Kolmapäevasesse töötuppa kaasa võta väikesed ja teravad käärid!)


ivana.ee

#AfroIndiaaniKultuur #ColombianCrafts #IndigenousDesign



17.09.2024

17.09.2024
Tootedisainiauhind BRUNO 2024 nominentide näitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.15
Žürii tuur R kl 15.00


Tasuta!

__________________________________

Eesti tootedisaini auhinda BRUNO antakse välja alates 2006. aastast iga kahe aasta tagant väljapaistva toote või tooteseeria eest, mis on valminud kas disaineri enda initsiatiivil, tiimitööna või tootja/tellija tellimustöö tulemusena. Hindamisele kvalifitseerub viimase kahe aasta jooksul loodud tootmisvalmis prototüüp või tootmises olev tööstustoode või tiražeeritav tooteseeria.

Näitusel saab näha auhinnale kandideerinud edasijõudnud töid, mida rahvusvaheline žürii (Anke Strittmatter (Austria), Susana Gonzaga (Portugal), Stephan J. Clambaneva (USA), Arvo Pärenson (Eesti) ja Darren Yeo (Singapur)) on piisavalt kõrgelt hinnanud.

Väljapanekus on kolmes kategoorias esitatud tööd: elustiil, elukeskkondlik disain ning insenertehniline disain. Tänavu kandideeris BRUNOle 99 tööd!






Auhind on nime saanud disainikateedri rajaja prof Bruno Tombergi järgi, kes on ka tuntud geomeetrilise trofee kaasautor olles juhendajaks ERKI tudeng Anneliis Aunapuule. Professor Tombergi initsiatiivil on Eesti disaini auhinna väljaandmist disainikateedri poolt alustatud juba kaheksakümnendatel. Esimesed auhinnad jagati Viitna kõrtsis toimuval pidulikul koosviibimisel.

Alates 2012. aastast antakse Eesti Disainiauhinnad, sh tootedisainiauhind BRUNO, välja ühiselt Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. Eesti Disainiauhindu korraldab Eesti Disainikeskus ja auhinna gala toimub Disainiööl.

Eesti majandusedu sõltub paljuski ekspordist ja innovatsioonitasemest. Uued konkurentsivõimelised tooted ja teenused sünnivad koostöös disaineritega. Eesti turu väiksusest tingitud kasinad müügikäibed ja suhteliselt passiivne disainerite hõivatus kohalikus tootmises ja ettevõtluses ei heidutada disainereid oma erialal parimaid tulemusi saavutamast. Disainiauhinna välja andmisega soovib
Eesti Disainerite Liit soovib väärtustada disaineri ametit ja demonstreerida disaini potentsiaali.

#BRUNO
#EestiDisainiauhinnad
#EestiDisainikeskus
#EestiDisaineriteLiit
#BrunoTomberg

17.09.2024
EU-projekti „SMOTIES: Loometegevus väikestes paikades” teekonnanäitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.25

Tasuta!

__________________________________

17.09.2024
Disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanek 

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Täpsem avamisinfot allpool!

Tasuta!
__________________________________

Disainiöö festivali üheks põhiosaks kujunenud disaini- ja arhitektuurikoolide näitus on tormiliselt muutuvas maailmas aina tähtsam, sest kas pole just haridus- ja teadusasutused need kohad, kus mäng katsetamise ning traditsiooni vahel “päeva päästab”? Erinevate globaalsete kriiside varjus on nooruslikku ja nutikat disainivalgust üha enam tarvis. 

Väljapanekus osalevad Eesti Kunstiakadeemia (moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain; disain ja innovatsioon õppekavad), Kõrgem Kunstikool Pallas; Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž (käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala) ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia (pärandtehnoloogia erialad).

__________________________________


Läheneme Kalamajale: EKA disain ja innovatsioon
*NB! See näitus asub Mehaanikatsehhi asemel Remonditsehhis*

Avamine E kl 18.10

artun.ee/et/erialad/disain-ja-innovatsioon/

Näituse fookuses on tudengite loominguline ja analüütiline lähenemine Kalamaja avaliku väliruumi arendamisele. Tudengid uurisid süvitsi, kuidas arhitektuursed vormid ja väliruumi lahendused suhestuvad olemasoleva linnaruumi ja maastikuga, luues kontekstipõhiseid ja funktsionaalseid terviklahendusi. 

Disain ja innovatsiooni õppekava eesmärk on ette valmistada tipptasemel tegijaid, kes on võimelised vastama dünaamilise tööturu väljakutsetele, muutusi algatama ja innovatsiooni eest vedama. Õppetöö keskmes on disaini kasutamine edukateks uuendusteks kõigis ühiskondlikes sfäärides. Disain ja innovatsioon lõpetajat iseloomustab võimekus digi- ja rohepöörde vajadustest ning disaineri mõttelaadist tõukuva mitmekülgse praktika siirdamine päris ellu läbi tugevate erialaste oskuste.

Kuraator: Maali Roomet-Allese

__________________________________


Kardinaalne: EKA moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain

Avamine E kl 19.00

artun.ee/mood-tekstiil-aksessuaar
#kardinaalne #curtaincreatures


„Kardinaalne” on Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaritudengite eksperimentaalvormide näitus, mille missiooniks on materjalijääkide õiglane, loominguline ja inspireeriv taaskasutamine. Aina teravamalt püstituva probleemi tuules tuli sel korral autoritel dekonstrueerida enda jaoks kardinad ja luua neile uus identiteet.  

Antud ekspositsioon annab külastajale võimaluse aktiivselt kaasa mõelda tarbimisühiskonna kriitilistele aspektidele, viies vaataja omamoodi võimaluste inspiratsioonirännakule. Eksperimentaalsete vormide ja ruumilahenduse sündi panustasid kokku ligi 40 loojat.

Juhendajad: Liisi Eesmaa, Flo Kasearu

Produktsioon: Piret Puppart

Fotograaf: Riina Varol

__________________________________


Nordplus/CIRRUS: Pärandist inspireeritud liht-tehnoloogiline jalats

Avamine E kl 19.00

artun.ee/et/erialad/aksessuaar
#contemporarycraft #heritage #clogs #speculativedesign #ekadisain


2024. a augustis toimunud nädalase rahvusvahelise intensiivkursuse eesmärgiks oli disainida ja valmistada puidust taldadega jalatsid inspireerituna Peipsi-äärsest kultuuripärandist. Siin nad nüüd siis on!

Korraldaja: Aksessuaaridisain, Eesti Kunstiakadeemia

Juhendajad: Simone Springer (Rosa Mosa, AT), Kristiina Nurk (EKA), Meelis Kihulane (Edev Eremiit)

__________________________________


„Jäätmest imeks: Inimülesed ühendused kaka teekonnal”

Kõik kakavad! Väljaheited – kaka – on ainevahetuse jäätmeteke, mis tuleneb meie poolt tarbitud toidu lagundamisel jämesooles elavate bakterite poolt. „Asjal käimine” on organismi loomulik funktsioon. See stigmatiseeritud kehaline tegevus võib olla eriti keeruline glükosüülimise defektidega (CGD) inimestele, kelle jaoks võib tungiv vajadus väljaheitmise järele või muutused sooleharjumustes põhjustada silmatorkavaid raskusi.  

Näituse „Jäätmest imeks” eesmärk on murda kaka häbimärgistamine, ühendades see uuesti loodusega ja uurides multisensoorse suhtlemise kaudu inimüleseid seoseid biomaterjalidega. 

Arife Dila Demir on EKA sensoorse disaini uurimisrühma teadur, näitus on loodud EKA uurimistoetuse projekti „Multi-Sensory Design for Somatic Care“ raames.

__________________________________


Mitmetahuline ruum: Kõrgem Kunstikool Pallas

Avamine E kl 19.15

pallasart.ee
#pallas #pallasdisain #pallasdesign #multifacetedspace


Füüsiline ja füüsikaline, mõtteline ja mõõtmeline, looduslik ja loodud, inspireeriv ja imponeeriv – kõik see kirjeldab meid ümbritsevat ruumi. Kõrgema Kunstikooli Pallas väljapanek „Mitmetahuline ruum“ avab ruumi olemust, mida võib mõista nii otseses tähenduses (eluruum, näituseruum jne) kui ka mittefüüsilises (küberruum, arenguruum, mänguruum jne).  

Väljapanekut on inspireerinud mõte ruumi piiramatusest – on lõpmatult palju viise, kuidas disainerid mõtestavad ja tõlgendavad ruumi, et luua erinevates disainivaldkondades jätkusuutlikke, esteetilisi ja keskkonda arvestavaid lahendusi.

__________________________________


Parem maailm: TLÜ Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiad ja disain

Avamine E kl 19.25

tlu.ee/haapsalu/kasitootehnoloogiad-ja-disain


Käsitöötehnoloogiate ja disaini õppekava rõhuasetus on inimkesksel ja säästval disainil, mille lähtekohaks on kasutajate vajaduste mõistmine ja loov probleemilahendus. Läbi teooria ja praktika omandatakse oskused erinevate materjalide käsitlemiseks nagu puit, metall, klaas ja plastid-vaigud ning õpitakse tundma kaasaegseid tehnoloogiaid. Samuti otsitakse lahendusi, kuidas anda materjalile uus elu. 

Õppekava oluliseks osaks on tudengite ettevõtlikkusele suunamine ning ka uute tootekontseptsioonide loomisel hindame kõrgelt ringmajandust arvestavaid lahendusi. Meie diplomitööd valmivad ideest teostuseni põhimõttel.

__________________________________


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia

Avamine E kl 19.35

viljandi.ut.ee/et
#tyvka #tüvka #pärandtehnoloogia


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia erialad ühendavad endas väga hea käsitööoskuse, pärandi tundmise ja loomingulise mõtte. Meie tegevuse eesmärgiks on rakendada pärandis leiduvad väärtused vastutustundlikul ja kestlikul viisil kaasaegse ühiskonna teenistusse. Ülikooli osana väärtustame uurimis- ja arendustööd. 

Rakenduskõrghariduse tasemel saab meie juures õppida tekstiili, metallitöö, ehituse ja ringtehnoloogia erialadel (UUS!), magistritasemel kultuuripärandi loovat rakendust ja õpetamisoskusi.


17.09.2024
Meistriklass: Kohalikest taimedest nööride punumine

17.09.2024
T kl 16.00–18.00

Tasuta!

Broneeri koht siin!

__________________________________

Selles konkreetses paigas kasvavad maismaataimed põimuvad looduslike kangastega, peegeldades kohalikku pärandit. Kogukonda kaasav meistriklass õpetab osalejatele, kuidas valmistada köisi kohalikest põlistaimedest, kasutades eraldatud taimekiudude põimimise tehnikat.  

Need köied saavad oskuslikult kootud dekoratiivseks vööks, mis on inspireeritud Eesti kirivöödest, sümboolselt ühendades erinevad kultuurid ja looduse, mis selles paigas koos eksisteerivad. Selle koostööprotsessi käigus on osalejatel võimalus mõtiskleda oma päritolu ja kultuuripärandi üle, süvendades sidet oma keskkonnaga.

Juhendab Riina Õun!


riinao.com
#biomaterial #biodesign



17.09.2024
Näitus "Déjà vu?"

16.09.–21.09.2024
E-R kl 17.00–20.00 
L kl 12.00–17.00

Hind 0€
__________________________________

Näitus tutvustab Eesti Kunstiakadeemias läbi viidud loovuurimuse ”Kogemuspõhiste disainiprintsiipide uurimine ja rakendamine kotidisainis“ käigus valminud kotikollektsiooni.

Loovuurimus keskendub toote elukaare pikendamisele kandja emotsionaalse seotuse abil. Projekt uurib kotiteemaliste mälestuste ja vastavate kottide kirjelduste vahelisi seoseid, et mõista kuidas tooteid tajutakse ja kogetakse, millised kogemused muutuvad pikaaegseks mälestusteks, millised emotsioonid mäletamist põhjustavad ja kuidas mälestused mõjutavad emotsionaalset seotust tootega, et integreerida uued teadmised toote eluea potentsiaalseks pikendamiseks disainiloomesse.

Kadri Kruusi, Jaana Päeva ja Merle Visaku loodud kollektsiooni lähtepunktiks on kotiteemalised mälestused, mida koguti koostöös Maris Rosenthaliga Tallinna Linnamuuseumi näitusel „Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900-1950“ ja elektroonselt. Näitusel esitletavad üheksa kotti on uurimistulemusi interpreteerivad prototüüpid, mille abil koguvad disainerid tagasisidet, et hinnata kogemuspõhiste meenutuste väärtust disainimise sisendina. Kottide vormid, siluetid, proportsioonid, materjalide kombinatsioonid koos värvi-, faktuurivalikute ja kaunistusdetailidega on tähendustest laetud ning näitusepublik on oodatud oma arvamusega panustama loovuurimuse tulemusse.

Kotikollektsiooni esitluspaigaks on Disainiöö Krulli kvartali vahetusse naabrusesse jääv ajalooline Volta Villa. Tegu on värskelt elegantseteks kodudeks restaureeritud Volta kvartali 125-aasta vanuse peahoonega. Näidiskorteris, kus kotte esitletakse, segunevad sarnaselt kottidele erinevatest ajastutest pärit detailid kaasaegsete vajadustega. Keskkond loob kottidele kõneka tausta ja aitab rõhutada kestlikke väärtusi.

 

Vaata lähemalt. 

Uurimisprojekti partnerid: Tallinna Linnamuuseum ja Kadri Kruus - Bags and Accessories

Projekti meeskond: Jaana Päeva, Maris Rosenthal, Kadri Kruus, Merle Visak

Projekti rahastaja: Kultuuriministeerium, kultuuri- ja loomevaldkondades loovuurimuse toetamise programm

Tänud: Endover Kinnisvara




17.09.2024
PoCo popkunstimuuseumi tuurid

PoCo on maailma popkunsti muuseum Tallinna südames, tõeline pärl Põhja- ja Ida-Euroopa kunstimaastikul, olles ainus muuseum piirkonnas, mis keskendub popkunstile. Lisaks mineviku ja oleviku popkunsti ikoonide tutvustamisele, vaatab muuseum ka tulevikku, esitledes koostööd tehisintellektiga.  

Popkunst on iroonia, ühiskonnakriitika ja mõttemängu sümbioos. Popkunst ei saa kunagi otsa, kuna poliitikud ja ühiskondlikud tungid loovad kogu aeg uusi võimalusi protestiks, irooniaks ja lihtsalt lustimiseks. Muuseumi kollektsiooni autorite nimekiri on tõeliselt muljetavaldav – püsiekspositsioonis on esindatud maailmakuulsate kunstnike, nagu Warhol, Banksy, Koons, Lichtenstein, Haring, Hirst, Murakami, Wesselman, Kusama ja paljude teiste teosed. Samuti on ikooniliselt välja pandud ka Lapini, Mäetamme, Nukke, Egs’i, Ivanovsi ja mitmete noorte talentide looming. 

Lisaks toimuvad igal õhtul algusega kell 19.30 tuurid Banksy näitusel (Telliskivi M-hoones)!


poco.art
#pocomuseum
#pocoarttallinn #popkunstimuuseum

17.09.2024
Afro-indiaani kultuuri ja tarbekunsti näitus ning töötoad

Ivana on Colombia päritolu afro indiaani juurtega kunstnik, kes elab Võrumaal. Tema inspiratsiooniallikaks on looduse keerukad mustrid - fraktalid (lad keelsest fractus - katki). Põlisrahvaste kunstis tähendab „katkine” geomeetriline muster või veidi ebakorrapärane kuju avanemist - ust maagilisse maailma. 

Kutsume sind sellesse maailma vaatama, kuidas lõimuvad kirivöö ning Kanasu mustrid ja milliseid kujundeid moodustavad looduskiud ning nendest valmistatud ehted ja kotid.  

Osale ka töötubades, kus Ivana õpetab wayuu heegeldamise ja guna mola töövõtteid ning mustrite loomise ja tähenduse põhimõtteid. (Kolmapäevasesse töötuppa kaasa võta väikesed ja teravad käärid!)


ivana.ee

#AfroIndiaaniKultuur #ColombianCrafts #IndigenousDesign



18.09.2024

18.09.2024
DOM – DISAIN ON MOES

See pole mitte ainult moeetendus, see on spektaakel!

DOMil presenteeritakse tänast rõivadisaini, mis on lahendatud vastavalt ülesandele, mis kõnetab ka homme ja mis tegeleb ülehomsete küsimustega. Kas disain võiks olla moes – aga kauem kui üks hooaeg? Disaini puhul võib olla kindel, et selle väärikus ja väärtus püsib ka aastate pärast.

Rõivadisainile pühendatud etenduse DOM käigus astuvad publiku ette eriilmelised ambitsioonikad disainerid Eestist. Brändide kontseptsioon avaneb läbi ühekordse kohaspetsiifilise elamuse, inspireeriva sündmuse ning meelelahutusliku vaatemängu.


Loovjuht: Piret Mägi

Kaaskorraldaja: Kristin Kivimäe

Tagala juht: Anne Rinne

Lavastaja: Anni Zupping

Valguskunstnik: Karolin Tamm

Helikunstnik: Rando Arand

Visuaalide kunstnik: Maria Elisaveta Roosalu

Videod: Getter Raiend

Assistant: Monica Mustjõgi

 

Soengud: KEVIN.MURPHY & RandRilu salong 

Meik: Karaja

Tervitusjooke pakuvad HAAGE & Mionetto

○○○○○○○○○○○○○


Vilve Unt 

vilveunt.universalexperts.ee


ÄÄREMAA… MOODI MOOD…


Disainer Vilve Unt on aastaid jälginud eriti pidulikemal sündmustel vanema generatsiooni riietumistavasid väikelinnade tänavapildis, asulates ja külades. Põnev on olnud avastada, kuidas riidekapist, kummutisahtlist või veimevakast võetakse välja parimad rõivad ning kuidas neid omavahel kombineeritakse. Need naised on olnud põhjatu inspiratsiooni allikaks.

Säästlikkuse huvides ja kasutades ka etnograafiast saadud inspiratsiooni on uue kollektsiooni komplektide kokkupanemise idee teha valikuid ka varasemast loomingust, mis on oma kvaliteediga ajas väärtust hoidnud.



○○○○○○○○○○○○○



moomoo 

moomoo.ee


moomoo on juba 2013. aastal tunnustatud jalgratturi Allan Orase poolt rajatud ratta- ja suusariiete bränd. moomoo missiooniks on võimaldada ratta- ja suusaklubidele lähivaadet tootmise telgitagustesse, kaasates neid disainiprotsessi ning pakkudes sooritust toetavaid parimaid rõivaid.

Brändi in-house disainile annab asendamatu lisaväärtuse tootearendusse kaasatud profisportlaste panus. Kvaliteetsed spordikangad, Eesti disain ja käsitööoskused saavad kokku tootes, mis kestab kaua ja ühendab inimesi liikumises. Tänu usaldusväärsele kvaliteedile tuntakse moomoo'd nii Eestis kui ka välismaal.




○○○○○○○○○○○○○


Matrix Protect

matrixprotect.eu


Bränd Matrix Protect on pühendunud kvaliteetse militaar- ja meditsiinivarustuse disainimisele ning valmistamisele nii Eesti kui Põhjamaade kaitsejõududele. Matrix Protect pakub uue vaatenurga taktikalisele varustusele, milles kohtub praktiline funktsioon kompromissitu kvaliteediga.

Tootearenduse pidev protsess toimub koostöös kasutajatega – olgu selleks jõustruktuuride esindajad või meedikud. Seetõttu pole loodav disain eesmärk omaette. Eesmärk on konkreetne ülesanne lahendada vastavalt kliendi vajadustele.

Tulemuseks on parimad materjalid, inseneritöö täpsus ja detailide läbimõeldus.



○○○○○○○○○○○○○


Anna Viik

#wearingannaviik


Disainer Anna Viiki argipäev kulub individuaaltellimustele ning tänu tugevale tehnilisele baasile ja kogemusele eri moemajades ka mitmekülgsetele tekstiilialastele projektidele. Tema signatuuriks võib pidada geomeetrilisi vorme ja sisseehitatud detaile. Viik on asutanud ringmajanduse platvormi Stuudio 213, on tootmisjuht kahele rõivabrändile ja on AG Moodi õmblustootmise omanik.

Siinne kollektsioon pole hooajaline, vaid räägib aeglasest tootmisest ja rõiva pikast elueast. Etteaste koosneb erinevatest toodetest, mis osati figureerinud Anna Viik brändi all juba 10 aastat.

Koreograaf: Eldina Munatay, GBR
Helikunstnik: Pau Silez, AR
Visuaalikunstnik: Sohvi Viik, EST




○○○○○○○○○○○○○

DOM Facebook
DOM Instagram
#DOM
#DOMdisainonmoes
#DOMdesignisinfashion
#TallinnDesignFestival

18.09.2024
Tootedisainiauhind BRUNO 2024 nominentide näitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.15
Žürii tuur R kl 15.00


Tasuta!

__________________________________

Eesti tootedisaini auhinda BRUNO antakse välja alates 2006. aastast iga kahe aasta tagant väljapaistva toote või tooteseeria eest, mis on valminud kas disaineri enda initsiatiivil, tiimitööna või tootja/tellija tellimustöö tulemusena. Hindamisele kvalifitseerub viimase kahe aasta jooksul loodud tootmisvalmis prototüüp või tootmises olev tööstustoode või tiražeeritav tooteseeria.

Näitusel saab näha auhinnale kandideerinud edasijõudnud töid, mida rahvusvaheline žürii (Anke Strittmatter (Austria), Susana Gonzaga (Portugal), Stephan J. Clambaneva (USA), Arvo Pärenson (Eesti) ja Darren Yeo (Singapur)) on piisavalt kõrgelt hinnanud.

Väljapanekus on kolmes kategoorias esitatud tööd: elustiil, elukeskkondlik disain ning insenertehniline disain. Tänavu kandideeris BRUNOle 99 tööd!






Auhind on nime saanud disainikateedri rajaja prof Bruno Tombergi järgi, kes on ka tuntud geomeetrilise trofee kaasautor olles juhendajaks ERKI tudeng Anneliis Aunapuule. Professor Tombergi initsiatiivil on Eesti disaini auhinna väljaandmist disainikateedri poolt alustatud juba kaheksakümnendatel. Esimesed auhinnad jagati Viitna kõrtsis toimuval pidulikul koosviibimisel.

Alates 2012. aastast antakse Eesti Disainiauhinnad, sh tootedisainiauhind BRUNO, välja ühiselt Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. Eesti Disainiauhindu korraldab Eesti Disainikeskus ja auhinna gala toimub Disainiööl.

Eesti majandusedu sõltub paljuski ekspordist ja innovatsioonitasemest. Uued konkurentsivõimelised tooted ja teenused sünnivad koostöös disaineritega. Eesti turu väiksusest tingitud kasinad müügikäibed ja suhteliselt passiivne disainerite hõivatus kohalikus tootmises ja ettevõtluses ei heidutada disainereid oma erialal parimaid tulemusi saavutamast. Disainiauhinna välja andmisega soovib
Eesti Disainerite Liit soovib väärtustada disaineri ametit ja demonstreerida disaini potentsiaali.

#BRUNO
#EestiDisainiauhinnad
#EestiDisainikeskus
#EestiDisaineriteLiit
#BrunoTomberg

18.09.2024
EU-projekti „SMOTIES: Loometegevus väikestes paikades” teekonnanäitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.25

Tasuta!

__________________________________

18.09.2024
Disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanek 

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Täpsem avamisinfot allpool!

Tasuta!
__________________________________

Disainiöö festivali üheks põhiosaks kujunenud disaini- ja arhitektuurikoolide näitus on tormiliselt muutuvas maailmas aina tähtsam, sest kas pole just haridus- ja teadusasutused need kohad, kus mäng katsetamise ning traditsiooni vahel “päeva päästab”? Erinevate globaalsete kriiside varjus on nooruslikku ja nutikat disainivalgust üha enam tarvis. 

Väljapanekus osalevad Eesti Kunstiakadeemia (moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain; disain ja innovatsioon õppekavad), Kõrgem Kunstikool Pallas; Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž (käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala) ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia (pärandtehnoloogia erialad).

__________________________________


Läheneme Kalamajale: EKA disain ja innovatsioon
*NB! See näitus asub Mehaanikatsehhi asemel Remonditsehhis*

Avamine E kl 18.10

artun.ee/et/erialad/disain-ja-innovatsioon/

Näituse fookuses on tudengite loominguline ja analüütiline lähenemine Kalamaja avaliku väliruumi arendamisele. Tudengid uurisid süvitsi, kuidas arhitektuursed vormid ja väliruumi lahendused suhestuvad olemasoleva linnaruumi ja maastikuga, luues kontekstipõhiseid ja funktsionaalseid terviklahendusi. 

Disain ja innovatsiooni õppekava eesmärk on ette valmistada tipptasemel tegijaid, kes on võimelised vastama dünaamilise tööturu väljakutsetele, muutusi algatama ja innovatsiooni eest vedama. Õppetöö keskmes on disaini kasutamine edukateks uuendusteks kõigis ühiskondlikes sfäärides. Disain ja innovatsioon lõpetajat iseloomustab võimekus digi- ja rohepöörde vajadustest ning disaineri mõttelaadist tõukuva mitmekülgse praktika siirdamine päris ellu läbi tugevate erialaste oskuste.

Kuraator: Maali Roomet-Allese

__________________________________


Kardinaalne: EKA moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain

Avamine E kl 19.00

artun.ee/mood-tekstiil-aksessuaar
#kardinaalne #curtaincreatures


„Kardinaalne” on Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaritudengite eksperimentaalvormide näitus, mille missiooniks on materjalijääkide õiglane, loominguline ja inspireeriv taaskasutamine. Aina teravamalt püstituva probleemi tuules tuli sel korral autoritel dekonstrueerida enda jaoks kardinad ja luua neile uus identiteet.  

Antud ekspositsioon annab külastajale võimaluse aktiivselt kaasa mõelda tarbimisühiskonna kriitilistele aspektidele, viies vaataja omamoodi võimaluste inspiratsioonirännakule. Eksperimentaalsete vormide ja ruumilahenduse sündi panustasid kokku ligi 40 loojat.

Juhendajad: Liisi Eesmaa, Flo Kasearu

Produktsioon: Piret Puppart

Fotograaf: Riina Varol

__________________________________


Nordplus/CIRRUS: Pärandist inspireeritud liht-tehnoloogiline jalats

Avamine E kl 19.00

artun.ee/et/erialad/aksessuaar
#contemporarycraft #heritage #clogs #speculativedesign #ekadisain


2024. a augustis toimunud nädalase rahvusvahelise intensiivkursuse eesmärgiks oli disainida ja valmistada puidust taldadega jalatsid inspireerituna Peipsi-äärsest kultuuripärandist. Siin nad nüüd siis on!

Korraldaja: Aksessuaaridisain, Eesti Kunstiakadeemia

Juhendajad: Simone Springer (Rosa Mosa, AT), Kristiina Nurk (EKA), Meelis Kihulane (Edev Eremiit)

__________________________________


„Jäätmest imeks: Inimülesed ühendused kaka teekonnal”

Kõik kakavad! Väljaheited – kaka – on ainevahetuse jäätmeteke, mis tuleneb meie poolt tarbitud toidu lagundamisel jämesooles elavate bakterite poolt. „Asjal käimine” on organismi loomulik funktsioon. See stigmatiseeritud kehaline tegevus võib olla eriti keeruline glükosüülimise defektidega (CGD) inimestele, kelle jaoks võib tungiv vajadus väljaheitmise järele või muutused sooleharjumustes põhjustada silmatorkavaid raskusi.  

Näituse „Jäätmest imeks” eesmärk on murda kaka häbimärgistamine, ühendades see uuesti loodusega ja uurides multisensoorse suhtlemise kaudu inimüleseid seoseid biomaterjalidega. 

Arife Dila Demir on EKA sensoorse disaini uurimisrühma teadur, näitus on loodud EKA uurimistoetuse projekti „Multi-Sensory Design for Somatic Care“ raames.

__________________________________


Mitmetahuline ruum: Kõrgem Kunstikool Pallas

Avamine E kl 19.15

pallasart.ee
#pallas #pallasdisain #pallasdesign #multifacetedspace


Füüsiline ja füüsikaline, mõtteline ja mõõtmeline, looduslik ja loodud, inspireeriv ja imponeeriv – kõik see kirjeldab meid ümbritsevat ruumi. Kõrgema Kunstikooli Pallas väljapanek „Mitmetahuline ruum“ avab ruumi olemust, mida võib mõista nii otseses tähenduses (eluruum, näituseruum jne) kui ka mittefüüsilises (küberruum, arenguruum, mänguruum jne).  

Väljapanekut on inspireerinud mõte ruumi piiramatusest – on lõpmatult palju viise, kuidas disainerid mõtestavad ja tõlgendavad ruumi, et luua erinevates disainivaldkondades jätkusuutlikke, esteetilisi ja keskkonda arvestavaid lahendusi.

__________________________________


Parem maailm: TLÜ Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiad ja disain

Avamine E kl 19.25

tlu.ee/haapsalu/kasitootehnoloogiad-ja-disain


Käsitöötehnoloogiate ja disaini õppekava rõhuasetus on inimkesksel ja säästval disainil, mille lähtekohaks on kasutajate vajaduste mõistmine ja loov probleemilahendus. Läbi teooria ja praktika omandatakse oskused erinevate materjalide käsitlemiseks nagu puit, metall, klaas ja plastid-vaigud ning õpitakse tundma kaasaegseid tehnoloogiaid. Samuti otsitakse lahendusi, kuidas anda materjalile uus elu. 

Õppekava oluliseks osaks on tudengite ettevõtlikkusele suunamine ning ka uute tootekontseptsioonide loomisel hindame kõrgelt ringmajandust arvestavaid lahendusi. Meie diplomitööd valmivad ideest teostuseni põhimõttel.

__________________________________


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia

Avamine E kl 19.35

viljandi.ut.ee/et
#tyvka #tüvka #pärandtehnoloogia


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia erialad ühendavad endas väga hea käsitööoskuse, pärandi tundmise ja loomingulise mõtte. Meie tegevuse eesmärgiks on rakendada pärandis leiduvad väärtused vastutustundlikul ja kestlikul viisil kaasaegse ühiskonna teenistusse. Ülikooli osana väärtustame uurimis- ja arendustööd. 

Rakenduskõrghariduse tasemel saab meie juures õppida tekstiili, metallitöö, ehituse ja ringtehnoloogia erialadel (UUS!), magistritasemel kultuuripärandi loovat rakendust ja õpetamisoskusi.


18.09.2024
Näitus "Déjà vu?"

16.09.–21.09.2024
E-R kl 17.00–20.00 
L kl 12.00–17.00

Hind 0€
__________________________________

Näitus tutvustab Eesti Kunstiakadeemias läbi viidud loovuurimuse ”Kogemuspõhiste disainiprintsiipide uurimine ja rakendamine kotidisainis“ käigus valminud kotikollektsiooni.

Loovuurimus keskendub toote elukaare pikendamisele kandja emotsionaalse seotuse abil. Projekt uurib kotiteemaliste mälestuste ja vastavate kottide kirjelduste vahelisi seoseid, et mõista kuidas tooteid tajutakse ja kogetakse, millised kogemused muutuvad pikaaegseks mälestusteks, millised emotsioonid mäletamist põhjustavad ja kuidas mälestused mõjutavad emotsionaalset seotust tootega, et integreerida uued teadmised toote eluea potentsiaalseks pikendamiseks disainiloomesse.

Kadri Kruusi, Jaana Päeva ja Merle Visaku loodud kollektsiooni lähtepunktiks on kotiteemalised mälestused, mida koguti koostöös Maris Rosenthaliga Tallinna Linnamuuseumi näitusel „Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900-1950“ ja elektroonselt. Näitusel esitletavad üheksa kotti on uurimistulemusi interpreteerivad prototüüpid, mille abil koguvad disainerid tagasisidet, et hinnata kogemuspõhiste meenutuste väärtust disainimise sisendina. Kottide vormid, siluetid, proportsioonid, materjalide kombinatsioonid koos värvi-, faktuurivalikute ja kaunistusdetailidega on tähendustest laetud ning näitusepublik on oodatud oma arvamusega panustama loovuurimuse tulemusse.

Kotikollektsiooni esitluspaigaks on Disainiöö Krulli kvartali vahetusse naabrusesse jääv ajalooline Volta Villa. Tegu on värskelt elegantseteks kodudeks restaureeritud Volta kvartali 125-aasta vanuse peahoonega. Näidiskorteris, kus kotte esitletakse, segunevad sarnaselt kottidele erinevatest ajastutest pärit detailid kaasaegsete vajadustega. Keskkond loob kottidele kõneka tausta ja aitab rõhutada kestlikke väärtusi.

 

Vaata lähemalt. 

Uurimisprojekti partnerid: Tallinna Linnamuuseum ja Kadri Kruus - Bags and Accessories

Projekti meeskond: Jaana Päeva, Maris Rosenthal, Kadri Kruus, Merle Visak

Projekti rahastaja: Kultuuriministeerium, kultuuri- ja loomevaldkondades loovuurimuse toetamise programm

Tänud: Endover Kinnisvara




18.09.2024
PoCo popkunstimuuseumi tuurid

PoCo on maailma popkunsti muuseum Tallinna südames, tõeline pärl Põhja- ja Ida-Euroopa kunstimaastikul, olles ainus muuseum piirkonnas, mis keskendub popkunstile. Lisaks mineviku ja oleviku popkunsti ikoonide tutvustamisele, vaatab muuseum ka tulevikku, esitledes koostööd tehisintellektiga.  

Popkunst on iroonia, ühiskonnakriitika ja mõttemängu sümbioos. Popkunst ei saa kunagi otsa, kuna poliitikud ja ühiskondlikud tungid loovad kogu aeg uusi võimalusi protestiks, irooniaks ja lihtsalt lustimiseks. Muuseumi kollektsiooni autorite nimekiri on tõeliselt muljetavaldav – püsiekspositsioonis on esindatud maailmakuulsate kunstnike, nagu Warhol, Banksy, Koons, Lichtenstein, Haring, Hirst, Murakami, Wesselman, Kusama ja paljude teiste teosed. Samuti on ikooniliselt välja pandud ka Lapini, Mäetamme, Nukke, Egs’i, Ivanovsi ja mitmete noorte talentide looming. 

Lisaks toimuvad igal õhtul algusega kell 19.30 tuurid Banksy näitusel (Telliskivi M-hoones)!


poco.art
#pocomuseum
#pocoarttallinn #popkunstimuuseum

18.09.2024
Afro-indiaani kultuuri ja tarbekunsti näitus ning töötoad

Ivana on Colombia päritolu afro indiaani juurtega kunstnik, kes elab Võrumaal. Tema inspiratsiooniallikaks on looduse keerukad mustrid - fraktalid (lad keelsest fractus - katki). Põlisrahvaste kunstis tähendab „katkine” geomeetriline muster või veidi ebakorrapärane kuju avanemist - ust maagilisse maailma. 

Kutsume sind sellesse maailma vaatama, kuidas lõimuvad kirivöö ning Kanasu mustrid ja milliseid kujundeid moodustavad looduskiud ning nendest valmistatud ehted ja kotid.  

Osale ka töötubades, kus Ivana õpetab wayuu heegeldamise ja guna mola töövõtteid ning mustrite loomise ja tähenduse põhimõtteid. (Kolmapäevasesse töötuppa kaasa võta väikesed ja teravad käärid!)


ivana.ee

#AfroIndiaaniKultuur #ColombianCrafts #IndigenousDesign



19.09.2024

19.09.2024
Rahvusvaheline Disainifoorum

AJAKAVA:

9.30 kogunemine ja kohv
10.00 Sissejuhatus - Ilona Gurjanova (EST)
10.15 Cameron Sinclair (USA)
10.50 Stephan Clambaneva (USA)
11.20 Spyros Bofylatos (Kreeka)
11.40 Kitti Butter (Ungari)


12.00
Lõuna


13:00~15:20 EU projekti "SMOTIES - Creative Works for Small and Remote Places" esitlused
13:00 SMOTIES projekti sissejuhatus (Politecnico di Milano, SMOTIES koordinaator)
13:20 Väljaande 'Remote Places, Public Spaces' sissejuhatus autor Michael Dumiak poolt


13:40 Austria (FH JOANNEUM)
13:50 Suurbritannia (Clear Village)
14:00 Prantsusmaa (Cité du Design)
14:10 Sloveenia (Urban Planning Institute of the Republic of Slovenia)
14:20 Island (Alternance slf)
14:30 Itaalia (Politecnico di Milano)
14:40 Portugal (Universidade da Madeira)
14:50 Kreeka (University of the Aegean)
15:00 Poola (Zamek Cieszyn)
15:10 Eesti (Estonian Association of Designers)


15.20 Paneel

16.00 Konverentsi lõpp




19.09.2024
Tootedisainiauhind BRUNO 2024 nominentide näitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.15
Žürii tuur R kl 15.00


Tasuta!

__________________________________

Eesti tootedisaini auhinda BRUNO antakse välja alates 2006. aastast iga kahe aasta tagant väljapaistva toote või tooteseeria eest, mis on valminud kas disaineri enda initsiatiivil, tiimitööna või tootja/tellija tellimustöö tulemusena. Hindamisele kvalifitseerub viimase kahe aasta jooksul loodud tootmisvalmis prototüüp või tootmises olev tööstustoode või tiražeeritav tooteseeria.

Näitusel saab näha auhinnale kandideerinud edasijõudnud töid, mida rahvusvaheline žürii (Anke Strittmatter (Austria), Susana Gonzaga (Portugal), Stephan J. Clambaneva (USA), Arvo Pärenson (Eesti) ja Darren Yeo (Singapur)) on piisavalt kõrgelt hinnanud.

Väljapanekus on kolmes kategoorias esitatud tööd: elustiil, elukeskkondlik disain ning insenertehniline disain. Tänavu kandideeris BRUNOle 99 tööd!






Auhind on nime saanud disainikateedri rajaja prof Bruno Tombergi järgi, kes on ka tuntud geomeetrilise trofee kaasautor olles juhendajaks ERKI tudeng Anneliis Aunapuule. Professor Tombergi initsiatiivil on Eesti disaini auhinna väljaandmist disainikateedri poolt alustatud juba kaheksakümnendatel. Esimesed auhinnad jagati Viitna kõrtsis toimuval pidulikul koosviibimisel.

Alates 2012. aastast antakse Eesti Disainiauhinnad, sh tootedisainiauhind BRUNO, välja ühiselt Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. Eesti Disainiauhindu korraldab Eesti Disainikeskus ja auhinna gala toimub Disainiööl.

Eesti majandusedu sõltub paljuski ekspordist ja innovatsioonitasemest. Uued konkurentsivõimelised tooted ja teenused sünnivad koostöös disaineritega. Eesti turu väiksusest tingitud kasinad müügikäibed ja suhteliselt passiivne disainerite hõivatus kohalikus tootmises ja ettevõtluses ei heidutada disainereid oma erialal parimaid tulemusi saavutamast. Disainiauhinna välja andmisega soovib
Eesti Disainerite Liit soovib väärtustada disaineri ametit ja demonstreerida disaini potentsiaali.

#BRUNO
#EestiDisainiauhinnad
#EestiDisainikeskus
#EestiDisaineriteLiit
#BrunoTomberg

19.09.2024
EU-projekti „SMOTIES: Loometegevus väikestes paikades” teekonnanäitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.25

Tasuta!

__________________________________

19.09.2024
Disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanek 

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Täpsem avamisinfot allpool!

Tasuta!
__________________________________

Disainiöö festivali üheks põhiosaks kujunenud disaini- ja arhitektuurikoolide näitus on tormiliselt muutuvas maailmas aina tähtsam, sest kas pole just haridus- ja teadusasutused need kohad, kus mäng katsetamise ning traditsiooni vahel “päeva päästab”? Erinevate globaalsete kriiside varjus on nooruslikku ja nutikat disainivalgust üha enam tarvis. 

Väljapanekus osalevad Eesti Kunstiakadeemia (moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain; disain ja innovatsioon õppekavad), Kõrgem Kunstikool Pallas; Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž (käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala) ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia (pärandtehnoloogia erialad).

__________________________________


Läheneme Kalamajale: EKA disain ja innovatsioon
*NB! See näitus asub Mehaanikatsehhi asemel Remonditsehhis*

Avamine E kl 18.10

artun.ee/et/erialad/disain-ja-innovatsioon/

Näituse fookuses on tudengite loominguline ja analüütiline lähenemine Kalamaja avaliku väliruumi arendamisele. Tudengid uurisid süvitsi, kuidas arhitektuursed vormid ja väliruumi lahendused suhestuvad olemasoleva linnaruumi ja maastikuga, luues kontekstipõhiseid ja funktsionaalseid terviklahendusi. 

Disain ja innovatsiooni õppekava eesmärk on ette valmistada tipptasemel tegijaid, kes on võimelised vastama dünaamilise tööturu väljakutsetele, muutusi algatama ja innovatsiooni eest vedama. Õppetöö keskmes on disaini kasutamine edukateks uuendusteks kõigis ühiskondlikes sfäärides. Disain ja innovatsioon lõpetajat iseloomustab võimekus digi- ja rohepöörde vajadustest ning disaineri mõttelaadist tõukuva mitmekülgse praktika siirdamine päris ellu läbi tugevate erialaste oskuste.

Kuraator: Maali Roomet-Allese

__________________________________


Kardinaalne: EKA moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain

Avamine E kl 19.00

artun.ee/mood-tekstiil-aksessuaar
#kardinaalne #curtaincreatures


„Kardinaalne” on Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaritudengite eksperimentaalvormide näitus, mille missiooniks on materjalijääkide õiglane, loominguline ja inspireeriv taaskasutamine. Aina teravamalt püstituva probleemi tuules tuli sel korral autoritel dekonstrueerida enda jaoks kardinad ja luua neile uus identiteet.  

Antud ekspositsioon annab külastajale võimaluse aktiivselt kaasa mõelda tarbimisühiskonna kriitilistele aspektidele, viies vaataja omamoodi võimaluste inspiratsioonirännakule. Eksperimentaalsete vormide ja ruumilahenduse sündi panustasid kokku ligi 40 loojat.

Juhendajad: Liisi Eesmaa, Flo Kasearu

Produktsioon: Piret Puppart

Fotograaf: Riina Varol

__________________________________


Nordplus/CIRRUS: Pärandist inspireeritud liht-tehnoloogiline jalats

Avamine E kl 19.00

artun.ee/et/erialad/aksessuaar
#contemporarycraft #heritage #clogs #speculativedesign #ekadisain


2024. a augustis toimunud nädalase rahvusvahelise intensiivkursuse eesmärgiks oli disainida ja valmistada puidust taldadega jalatsid inspireerituna Peipsi-äärsest kultuuripärandist. Siin nad nüüd siis on!

Korraldaja: Aksessuaaridisain, Eesti Kunstiakadeemia

Juhendajad: Simone Springer (Rosa Mosa, AT), Kristiina Nurk (EKA), Meelis Kihulane (Edev Eremiit)

__________________________________


„Jäätmest imeks: Inimülesed ühendused kaka teekonnal”

Kõik kakavad! Väljaheited – kaka – on ainevahetuse jäätmeteke, mis tuleneb meie poolt tarbitud toidu lagundamisel jämesooles elavate bakterite poolt. „Asjal käimine” on organismi loomulik funktsioon. See stigmatiseeritud kehaline tegevus võib olla eriti keeruline glükosüülimise defektidega (CGD) inimestele, kelle jaoks võib tungiv vajadus väljaheitmise järele või muutused sooleharjumustes põhjustada silmatorkavaid raskusi.  

Näituse „Jäätmest imeks” eesmärk on murda kaka häbimärgistamine, ühendades see uuesti loodusega ja uurides multisensoorse suhtlemise kaudu inimüleseid seoseid biomaterjalidega. 

Arife Dila Demir on EKA sensoorse disaini uurimisrühma teadur, näitus on loodud EKA uurimistoetuse projekti „Multi-Sensory Design for Somatic Care“ raames.

__________________________________


Mitmetahuline ruum: Kõrgem Kunstikool Pallas

Avamine E kl 19.15

pallasart.ee
#pallas #pallasdisain #pallasdesign #multifacetedspace


Füüsiline ja füüsikaline, mõtteline ja mõõtmeline, looduslik ja loodud, inspireeriv ja imponeeriv – kõik see kirjeldab meid ümbritsevat ruumi. Kõrgema Kunstikooli Pallas väljapanek „Mitmetahuline ruum“ avab ruumi olemust, mida võib mõista nii otseses tähenduses (eluruum, näituseruum jne) kui ka mittefüüsilises (küberruum, arenguruum, mänguruum jne).  

Väljapanekut on inspireerinud mõte ruumi piiramatusest – on lõpmatult palju viise, kuidas disainerid mõtestavad ja tõlgendavad ruumi, et luua erinevates disainivaldkondades jätkusuutlikke, esteetilisi ja keskkonda arvestavaid lahendusi.

__________________________________


Parem maailm: TLÜ Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiad ja disain

Avamine E kl 19.25

tlu.ee/haapsalu/kasitootehnoloogiad-ja-disain


Käsitöötehnoloogiate ja disaini õppekava rõhuasetus on inimkesksel ja säästval disainil, mille lähtekohaks on kasutajate vajaduste mõistmine ja loov probleemilahendus. Läbi teooria ja praktika omandatakse oskused erinevate materjalide käsitlemiseks nagu puit, metall, klaas ja plastid-vaigud ning õpitakse tundma kaasaegseid tehnoloogiaid. Samuti otsitakse lahendusi, kuidas anda materjalile uus elu. 

Õppekava oluliseks osaks on tudengite ettevõtlikkusele suunamine ning ka uute tootekontseptsioonide loomisel hindame kõrgelt ringmajandust arvestavaid lahendusi. Meie diplomitööd valmivad ideest teostuseni põhimõttel.

__________________________________


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia

Avamine E kl 19.35

viljandi.ut.ee/et
#tyvka #tüvka #pärandtehnoloogia


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia erialad ühendavad endas väga hea käsitööoskuse, pärandi tundmise ja loomingulise mõtte. Meie tegevuse eesmärgiks on rakendada pärandis leiduvad väärtused vastutustundlikul ja kestlikul viisil kaasaegse ühiskonna teenistusse. Ülikooli osana väärtustame uurimis- ja arendustööd. 

Rakenduskõrghariduse tasemel saab meie juures õppida tekstiili, metallitöö, ehituse ja ringtehnoloogia erialadel (UUS!), magistritasemel kultuuripärandi loovat rakendust ja õpetamisoskusi.


19.09.2024
Tekstiili ringlussevõtu tehnoloogiate uuring ja analüüs: Tulemuste esitlemine

19.09.2024
N kl 11.30–14.30


Tasuta!

Registreeru siin!

__________________________________

Kutsume teid osalema üritusel, kus tutvustame tekstiili ringlussevõtu tehnoloogiate uuringu ja analüüsi tulemusi. Uuringu eesmärk on koostada kaart ja hinnang Eesti tarbijajärgse tekstiili ringlussevõtu võimekusest ning välja selgitada parimad lahendused erinevatele tekstiilivoogudele.  

Uurimistöö tulemuste põhjal selgub, kas ja kuidas on Eestis võimalik arendada tõhusat süsteemi tekstiilijäätmete ringlussevõtuks, vastavalt ELi jäätmekäitluse raamdirektiivi nõuetele. Üritus pakub võimaluse kaasa rääkida ja jagada arvamust valdkonna tulevikusuundade üle. Eelregistreerimine on kohustuslik.

Sündmus toimub nii Eesti Kunstiakadeemias (ruum A101) kui ka vajadusel veebikeskkonnas Zoom.


dima.artun.ee
instagram.com/eka_dima_lab

19.09.2024
Laste ja noorte töötuba „Tähetrükk kotil”

19.09.2024
N kl 17.00-19.00

Hind: 10 €
Piletid siit!

__________________________________

Töötuba sobib kõigile vähemalt 10-aastastele, eelnev kogemus pole vajalik! Kõik materjalid ja vahendid on kohapeal olemas. 

Alustame inspiratsiooni kogumisega näituselt „Eesti Disainiauhinnad 2012–2022. Vahekokkuvõte”. Seejärel minnakse töötuppa, kus igaüks saab katsetada enda fondi loomist ja enda kujundatud tähtede väljalõikamist, et seejärel tähekleepsude ning siiditrüki värvide abil endale kott kujundada. Tähtedest võivad moodustuda kotile sõnad, mustrid, pildid ja põnevad lood!

Kõik osalejad saavad endale töötoa lõpuks värvilise koti.


etdm.ee
#etdm #disainimuuseum #millalondisain
19.09.2024
Jüri Kassi loeng sarjast „Millal on disain?”

Loengusarja „Millal on disain?“ kolmanda hooaja esimese loengu peab kunstnik ja disainer Jüri Kass.  

Avatud publikuprogrammis „Millal on disain?“ tutvustavad oma tööd tegevdisainerid ning ajaloost räägivad valdkonnas pikemalt tegutsenud professionaalid. Sari lähtub disaini mõiste pidevast laienemise, piiritlemise, hägustumise ja sõnastamise vastandlikest protsessidest.  

Disaini mitmetahulisus ja muutumine ajas on paratamatu ning põnev. Et mõista, mis ja millal on disain, soovime avada selle tähenduse kihistusi laiemale huviliste ringile. Loengud on avatud kõigile huvilistele ning salvestusi on võimalik järele vaadata muuseumi YouTube'i kanalil. 

Loeng on eesti keeles!


etdm.ee
#etdm #disainimuuseum #millalondisain

19.09.2024
Näitus "Déjà vu?"

16.09.–21.09.2024
E-R kl 17.00–20.00 
L kl 12.00–17.00

Hind 0€
__________________________________

Näitus tutvustab Eesti Kunstiakadeemias läbi viidud loovuurimuse ”Kogemuspõhiste disainiprintsiipide uurimine ja rakendamine kotidisainis“ käigus valminud kotikollektsiooni.

Loovuurimus keskendub toote elukaare pikendamisele kandja emotsionaalse seotuse abil. Projekt uurib kotiteemaliste mälestuste ja vastavate kottide kirjelduste vahelisi seoseid, et mõista kuidas tooteid tajutakse ja kogetakse, millised kogemused muutuvad pikaaegseks mälestusteks, millised emotsioonid mäletamist põhjustavad ja kuidas mälestused mõjutavad emotsionaalset seotust tootega, et integreerida uued teadmised toote eluea potentsiaalseks pikendamiseks disainiloomesse.

Kadri Kruusi, Jaana Päeva ja Merle Visaku loodud kollektsiooni lähtepunktiks on kotiteemalised mälestused, mida koguti koostöös Maris Rosenthaliga Tallinna Linnamuuseumi näitusel „Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900-1950“ ja elektroonselt. Näitusel esitletavad üheksa kotti on uurimistulemusi interpreteerivad prototüüpid, mille abil koguvad disainerid tagasisidet, et hinnata kogemuspõhiste meenutuste väärtust disainimise sisendina. Kottide vormid, siluetid, proportsioonid, materjalide kombinatsioonid koos värvi-, faktuurivalikute ja kaunistusdetailidega on tähendustest laetud ning näitusepublik on oodatud oma arvamusega panustama loovuurimuse tulemusse.

Kotikollektsiooni esitluspaigaks on Disainiöö Krulli kvartali vahetusse naabrusesse jääv ajalooline Volta Villa. Tegu on värskelt elegantseteks kodudeks restaureeritud Volta kvartali 125-aasta vanuse peahoonega. Näidiskorteris, kus kotte esitletakse, segunevad sarnaselt kottidele erinevatest ajastutest pärit detailid kaasaegsete vajadustega. Keskkond loob kottidele kõneka tausta ja aitab rõhutada kestlikke väärtusi.

 

Vaata lähemalt. 

Uurimisprojekti partnerid: Tallinna Linnamuuseum ja Kadri Kruus - Bags and Accessories

Projekti meeskond: Jaana Päeva, Maris Rosenthal, Kadri Kruus, Merle Visak

Projekti rahastaja: Kultuuriministeerium, kultuuri- ja loomevaldkondades loovuurimuse toetamise programm

Tänud: Endover Kinnisvara




19.09.2024
PoCo popkunstimuuseumi tuurid

PoCo on maailma popkunsti muuseum Tallinna südames, tõeline pärl Põhja- ja Ida-Euroopa kunstimaastikul, olles ainus muuseum piirkonnas, mis keskendub popkunstile. Lisaks mineviku ja oleviku popkunsti ikoonide tutvustamisele, vaatab muuseum ka tulevikku, esitledes koostööd tehisintellektiga.  

Popkunst on iroonia, ühiskonnakriitika ja mõttemängu sümbioos. Popkunst ei saa kunagi otsa, kuna poliitikud ja ühiskondlikud tungid loovad kogu aeg uusi võimalusi protestiks, irooniaks ja lihtsalt lustimiseks. Muuseumi kollektsiooni autorite nimekiri on tõeliselt muljetavaldav – püsiekspositsioonis on esindatud maailmakuulsate kunstnike, nagu Warhol, Banksy, Koons, Lichtenstein, Haring, Hirst, Murakami, Wesselman, Kusama ja paljude teiste teosed. Samuti on ikooniliselt välja pandud ka Lapini, Mäetamme, Nukke, Egs’i, Ivanovsi ja mitmete noorte talentide looming. 

Lisaks toimuvad igal õhtul algusega kell 19.30 tuurid Banksy näitusel (Telliskivi M-hoones)!


poco.art
#pocomuseum
#pocoarttallinn #popkunstimuuseum

19.09.2024
Afro-indiaani kultuuri ja tarbekunsti näitus ning töötoad

Ivana on Colombia päritolu afro indiaani juurtega kunstnik, kes elab Võrumaal. Tema inspiratsiooniallikaks on looduse keerukad mustrid - fraktalid (lad keelsest fractus - katki). Põlisrahvaste kunstis tähendab „katkine” geomeetriline muster või veidi ebakorrapärane kuju avanemist - ust maagilisse maailma. 

Kutsume sind sellesse maailma vaatama, kuidas lõimuvad kirivöö ning Kanasu mustrid ja milliseid kujundeid moodustavad looduskiud ning nendest valmistatud ehted ja kotid.  

Osale ka töötubades, kus Ivana õpetab wayuu heegeldamise ja guna mola töövõtteid ning mustrite loomise ja tähenduse põhimõtteid. (Kolmapäevasesse töötuppa kaasa võta väikesed ja teravad käärid!)


ivana.ee

#AfroIndiaaniKultuur #ColombianCrafts #IndigenousDesign



20.09.2024

20.09.2024
Tootedisainiauhind BRUNO 2024 nominentide näitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.15
Žürii tuur R kl 15.00


Tasuta!

__________________________________

Eesti tootedisaini auhinda BRUNO antakse välja alates 2006. aastast iga kahe aasta tagant väljapaistva toote või tooteseeria eest, mis on valminud kas disaineri enda initsiatiivil, tiimitööna või tootja/tellija tellimustöö tulemusena. Hindamisele kvalifitseerub viimase kahe aasta jooksul loodud tootmisvalmis prototüüp või tootmises olev tööstustoode või tiražeeritav tooteseeria.

Näitusel saab näha auhinnale kandideerinud edasijõudnud töid, mida rahvusvaheline žürii (Anke Strittmatter (Austria), Susana Gonzaga (Portugal), Stephan J. Clambaneva (USA), Arvo Pärenson (Eesti) ja Darren Yeo (Singapur)) on piisavalt kõrgelt hinnanud.

Väljapanekus on kolmes kategoorias esitatud tööd: elustiil, elukeskkondlik disain ning insenertehniline disain. Tänavu kandideeris BRUNOle 99 tööd!






Auhind on nime saanud disainikateedri rajaja prof Bruno Tombergi järgi, kes on ka tuntud geomeetrilise trofee kaasautor olles juhendajaks ERKI tudeng Anneliis Aunapuule. Professor Tombergi initsiatiivil on Eesti disaini auhinna väljaandmist disainikateedri poolt alustatud juba kaheksakümnendatel. Esimesed auhinnad jagati Viitna kõrtsis toimuval pidulikul koosviibimisel.

Alates 2012. aastast antakse Eesti Disainiauhinnad, sh tootedisainiauhind BRUNO, välja ühiselt Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. Eesti Disainiauhindu korraldab Eesti Disainikeskus ja auhinna gala toimub Disainiööl.

Eesti majandusedu sõltub paljuski ekspordist ja innovatsioonitasemest. Uued konkurentsivõimelised tooted ja teenused sünnivad koostöös disaineritega. Eesti turu väiksusest tingitud kasinad müügikäibed ja suhteliselt passiivne disainerite hõivatus kohalikus tootmises ja ettevõtluses ei heidutada disainereid oma erialal parimaid tulemusi saavutamast. Disainiauhinna välja andmisega soovib
Eesti Disainerite Liit soovib väärtustada disaineri ametit ja demonstreerida disaini potentsiaali.

#BRUNO
#EestiDisainiauhinnad
#EestiDisainikeskus
#EestiDisaineriteLiit
#BrunoTomberg

20.09.2024
EU-projekti „SMOTIES: Loometegevus väikestes paikades” teekonnanäitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.25

Tasuta!

__________________________________

20.09.2024
PechaKucha Night

20.09.2024
R kl 16.00

Hind: 8-10 €

Soeta pilet siit!

__________________________________

Tähelepanu... valmis olla.... start! 

Välkloenguformaat PechaKucha on Disainiöö programmis taas koha hõivanud põhjusega. PechaKucha (jaapani keeles “lobisema”) kompaktne formaat – 20 slaidi x 20 sekundit oma idee esitamiseks – sunnib laval olijat tavaesitluse raamidest välja mõtlema, mis tagab ettekannete värskuse.  

PechaKucha on 2003. aastal Tokios paikneva arhitektuuribüroo Klein&Dytham disainerite poolt välja mőeldud viis, kuidas ideid ja loomingut teistega jagada. PechaKucha on globaalne nähtus ning seda platvormi on tänaseks kasutanud juba üle 4 miljoni inimese. 


Teie ette tulevad
▶︎ Tijn Nelemans
▶︎ Sergio Davila
▶︎ Riina Õun
▶︎ Sidney Avila Angeles
▶︎ Fernando Guillén & Jorge Arturo de la Rosa Ramírez
▶︎ Gerardo Samuel Yañez Nuñez
▶︎ Valeria Gamiño
▶︎ Ninive Pérez
▶︎ Mauricio Uriel Montero Calderon
▶︎ Jesus Xavier Carrillo Hernandez

PechaKucha Night Tallinn kontakt on Sandra Luks.



#pechakuchanights
#pechakuchatallinn

20.09.2024
Disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanek 

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Täpsem avamisinfot allpool!

Tasuta!
__________________________________

Disainiöö festivali üheks põhiosaks kujunenud disaini- ja arhitektuurikoolide näitus on tormiliselt muutuvas maailmas aina tähtsam, sest kas pole just haridus- ja teadusasutused need kohad, kus mäng katsetamise ning traditsiooni vahel “päeva päästab”? Erinevate globaalsete kriiside varjus on nooruslikku ja nutikat disainivalgust üha enam tarvis. 

Väljapanekus osalevad Eesti Kunstiakadeemia (moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain; disain ja innovatsioon õppekavad), Kõrgem Kunstikool Pallas; Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž (käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala) ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia (pärandtehnoloogia erialad).

__________________________________


Läheneme Kalamajale: EKA disain ja innovatsioon
*NB! See näitus asub Mehaanikatsehhi asemel Remonditsehhis*

Avamine E kl 18.10

artun.ee/et/erialad/disain-ja-innovatsioon/

Näituse fookuses on tudengite loominguline ja analüütiline lähenemine Kalamaja avaliku väliruumi arendamisele. Tudengid uurisid süvitsi, kuidas arhitektuursed vormid ja väliruumi lahendused suhestuvad olemasoleva linnaruumi ja maastikuga, luues kontekstipõhiseid ja funktsionaalseid terviklahendusi. 

Disain ja innovatsiooni õppekava eesmärk on ette valmistada tipptasemel tegijaid, kes on võimelised vastama dünaamilise tööturu väljakutsetele, muutusi algatama ja innovatsiooni eest vedama. Õppetöö keskmes on disaini kasutamine edukateks uuendusteks kõigis ühiskondlikes sfäärides. Disain ja innovatsioon lõpetajat iseloomustab võimekus digi- ja rohepöörde vajadustest ning disaineri mõttelaadist tõukuva mitmekülgse praktika siirdamine päris ellu läbi tugevate erialaste oskuste.

Kuraator: Maali Roomet-Allese

__________________________________


Kardinaalne: EKA moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain

Avamine E kl 19.00

artun.ee/mood-tekstiil-aksessuaar
#kardinaalne #curtaincreatures


„Kardinaalne” on Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaritudengite eksperimentaalvormide näitus, mille missiooniks on materjalijääkide õiglane, loominguline ja inspireeriv taaskasutamine. Aina teravamalt püstituva probleemi tuules tuli sel korral autoritel dekonstrueerida enda jaoks kardinad ja luua neile uus identiteet.  

Antud ekspositsioon annab külastajale võimaluse aktiivselt kaasa mõelda tarbimisühiskonna kriitilistele aspektidele, viies vaataja omamoodi võimaluste inspiratsioonirännakule. Eksperimentaalsete vormide ja ruumilahenduse sündi panustasid kokku ligi 40 loojat.

Juhendajad: Liisi Eesmaa, Flo Kasearu

Produktsioon: Piret Puppart

Fotograaf: Riina Varol

__________________________________


Nordplus/CIRRUS: Pärandist inspireeritud liht-tehnoloogiline jalats

Avamine E kl 19.00

artun.ee/et/erialad/aksessuaar
#contemporarycraft #heritage #clogs #speculativedesign #ekadisain


2024. a augustis toimunud nädalase rahvusvahelise intensiivkursuse eesmärgiks oli disainida ja valmistada puidust taldadega jalatsid inspireerituna Peipsi-äärsest kultuuripärandist. Siin nad nüüd siis on!

Korraldaja: Aksessuaaridisain, Eesti Kunstiakadeemia

Juhendajad: Simone Springer (Rosa Mosa, AT), Kristiina Nurk (EKA), Meelis Kihulane (Edev Eremiit)

__________________________________


„Jäätmest imeks: Inimülesed ühendused kaka teekonnal”

Kõik kakavad! Väljaheited – kaka – on ainevahetuse jäätmeteke, mis tuleneb meie poolt tarbitud toidu lagundamisel jämesooles elavate bakterite poolt. „Asjal käimine” on organismi loomulik funktsioon. See stigmatiseeritud kehaline tegevus võib olla eriti keeruline glükosüülimise defektidega (CGD) inimestele, kelle jaoks võib tungiv vajadus väljaheitmise järele või muutused sooleharjumustes põhjustada silmatorkavaid raskusi.  

Näituse „Jäätmest imeks” eesmärk on murda kaka häbimärgistamine, ühendades see uuesti loodusega ja uurides multisensoorse suhtlemise kaudu inimüleseid seoseid biomaterjalidega. 

Arife Dila Demir on EKA sensoorse disaini uurimisrühma teadur, näitus on loodud EKA uurimistoetuse projekti „Multi-Sensory Design for Somatic Care“ raames.

__________________________________


Mitmetahuline ruum: Kõrgem Kunstikool Pallas

Avamine E kl 19.15

pallasart.ee
#pallas #pallasdisain #pallasdesign #multifacetedspace


Füüsiline ja füüsikaline, mõtteline ja mõõtmeline, looduslik ja loodud, inspireeriv ja imponeeriv – kõik see kirjeldab meid ümbritsevat ruumi. Kõrgema Kunstikooli Pallas väljapanek „Mitmetahuline ruum“ avab ruumi olemust, mida võib mõista nii otseses tähenduses (eluruum, näituseruum jne) kui ka mittefüüsilises (küberruum, arenguruum, mänguruum jne).  

Väljapanekut on inspireerinud mõte ruumi piiramatusest – on lõpmatult palju viise, kuidas disainerid mõtestavad ja tõlgendavad ruumi, et luua erinevates disainivaldkondades jätkusuutlikke, esteetilisi ja keskkonda arvestavaid lahendusi.

__________________________________


Parem maailm: TLÜ Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiad ja disain

Avamine E kl 19.25

tlu.ee/haapsalu/kasitootehnoloogiad-ja-disain


Käsitöötehnoloogiate ja disaini õppekava rõhuasetus on inimkesksel ja säästval disainil, mille lähtekohaks on kasutajate vajaduste mõistmine ja loov probleemilahendus. Läbi teooria ja praktika omandatakse oskused erinevate materjalide käsitlemiseks nagu puit, metall, klaas ja plastid-vaigud ning õpitakse tundma kaasaegseid tehnoloogiaid. Samuti otsitakse lahendusi, kuidas anda materjalile uus elu. 

Õppekava oluliseks osaks on tudengite ettevõtlikkusele suunamine ning ka uute tootekontseptsioonide loomisel hindame kõrgelt ringmajandust arvestavaid lahendusi. Meie diplomitööd valmivad ideest teostuseni põhimõttel.

__________________________________


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia

Avamine E kl 19.35

viljandi.ut.ee/et
#tyvka #tüvka #pärandtehnoloogia


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia erialad ühendavad endas väga hea käsitööoskuse, pärandi tundmise ja loomingulise mõtte. Meie tegevuse eesmärgiks on rakendada pärandis leiduvad väärtused vastutustundlikul ja kestlikul viisil kaasaegse ühiskonna teenistusse. Ülikooli osana väärtustame uurimis- ja arendustööd. 

Rakenduskõrghariduse tasemel saab meie juures õppida tekstiili, metallitöö, ehituse ja ringtehnoloogia erialadel (UUS!), magistritasemel kultuuripärandi loovat rakendust ja õpetamisoskusi.


20.09.2024
Nahast käekoti töötuba disainer Anthony Lucianoga

Rohkem kui 25 aastat aksessuaaritööstuses töötanud NYC disainer ja käsitöömeister Anthony Luciano jagab oma teadmisi ning tehnikaid väikese nahast käekoti valmistamisel, lõikamisel ja viimistlemisel. 

Tema loomingut on tutvustatud mitmekümnes väljaannetes, teiste seas Vogue, Worth, InStyle, Elle ja Harper’s Bazaar ning tema klientideks on maailmakuulsad staarid nagu Judith Light, Meryl Streep, Debra Messing, Cameron Diaz, Megan Mullally jne.  

Hind sisaldab kõiki materjale ja tööriistu, drinki ja lõbusat aega. Varasemat kogemust pole tarvis - vaja on loomingulist meelt!





20.09.2024
Eesti Disainiauhinnad 2024 Gala

Eesti Disainiauhinnad 2024 jõuavad sinu ette taas koos tootedisaini auhindade BRUNOde jagamisega. Gala toimub sel aastal Fotografiskas, kus 20. septembril tunnustatakse disainimaastiku parimaid. 

Õhtu algab tervitusjoogiga ning jätkub auhindade jagamise ja meelelahutuslike vahepaladega. Lavale astuvad Eesti disaini tipud ja kultuuriminister Heidy Purga. Martin Veisman juhib programmi ja hoolitseb, et konkursi kõik kategooriad saavad endale uued väärikad võitjad. 

Muusikalised etteasted tulevad Haldilt ja Ardo Kivilt. Järelpeol pakub omanäolist muusikalist meelelahutust bänd Ants1. Gala ja järelpeo vahelisel pausil saab külastada Fotografiskas olevat näitust, mis on hinna sees.

Iga teine aasta jagatakse Eesti Disainiauhindu tootedisaini, graafilise disaini, veebidisaini, teenusedisaini ja noore disaineri kategooriates. Sedasi väärtustatakse, tunnustatakse ja propageeritakse head disaini, mis ei paku vaid esteetilist naudingut, vaid lahendab probleeme ja muudab meid ümbritseva keskkonna paremaks ja inimlikumaks ning seda loodustsäästvalt ja jätkusuutlikult.

Eesti Disainiauhindu korraldab Eesti Disainikeskus koos Eesti Disainerite Liidu, ADC*Estonia, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. Esmakordselt anti Eesti Disainiauhinnad ühiselt välja 2012. aastal.

eestidisainiauhinnad.ee
Facebook






20.09.2024
Näitus "Déjà vu?"

16.09.–21.09.2024
E-R kl 17.00–20.00 
L kl 12.00–17.00

Hind 0€
__________________________________

Näitus tutvustab Eesti Kunstiakadeemias läbi viidud loovuurimuse ”Kogemuspõhiste disainiprintsiipide uurimine ja rakendamine kotidisainis“ käigus valminud kotikollektsiooni.

Loovuurimus keskendub toote elukaare pikendamisele kandja emotsionaalse seotuse abil. Projekt uurib kotiteemaliste mälestuste ja vastavate kottide kirjelduste vahelisi seoseid, et mõista kuidas tooteid tajutakse ja kogetakse, millised kogemused muutuvad pikaaegseks mälestusteks, millised emotsioonid mäletamist põhjustavad ja kuidas mälestused mõjutavad emotsionaalset seotust tootega, et integreerida uued teadmised toote eluea potentsiaalseks pikendamiseks disainiloomesse.

Kadri Kruusi, Jaana Päeva ja Merle Visaku loodud kollektsiooni lähtepunktiks on kotiteemalised mälestused, mida koguti koostöös Maris Rosenthaliga Tallinna Linnamuuseumi näitusel „Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900-1950“ ja elektroonselt. Näitusel esitletavad üheksa kotti on uurimistulemusi interpreteerivad prototüüpid, mille abil koguvad disainerid tagasisidet, et hinnata kogemuspõhiste meenutuste väärtust disainimise sisendina. Kottide vormid, siluetid, proportsioonid, materjalide kombinatsioonid koos värvi-, faktuurivalikute ja kaunistusdetailidega on tähendustest laetud ning näitusepublik on oodatud oma arvamusega panustama loovuurimuse tulemusse.

Kotikollektsiooni esitluspaigaks on Disainiöö Krulli kvartali vahetusse naabrusesse jääv ajalooline Volta Villa. Tegu on värskelt elegantseteks kodudeks restaureeritud Volta kvartali 125-aasta vanuse peahoonega. Näidiskorteris, kus kotte esitletakse, segunevad sarnaselt kottidele erinevatest ajastutest pärit detailid kaasaegsete vajadustega. Keskkond loob kottidele kõneka tausta ja aitab rõhutada kestlikke väärtusi.

 

Vaata lähemalt. 

Uurimisprojekti partnerid: Tallinna Linnamuuseum ja Kadri Kruus - Bags and Accessories

Projekti meeskond: Jaana Päeva, Maris Rosenthal, Kadri Kruus, Merle Visak

Projekti rahastaja: Kultuuriministeerium, kultuuri- ja loomevaldkondades loovuurimuse toetamise programm

Tänud: Endover Kinnisvara




20.09.2024
PoCo popkunstimuuseumi tuurid

PoCo on maailma popkunsti muuseum Tallinna südames, tõeline pärl Põhja- ja Ida-Euroopa kunstimaastikul, olles ainus muuseum piirkonnas, mis keskendub popkunstile. Lisaks mineviku ja oleviku popkunsti ikoonide tutvustamisele, vaatab muuseum ka tulevikku, esitledes koostööd tehisintellektiga.  

Popkunst on iroonia, ühiskonnakriitika ja mõttemängu sümbioos. Popkunst ei saa kunagi otsa, kuna poliitikud ja ühiskondlikud tungid loovad kogu aeg uusi võimalusi protestiks, irooniaks ja lihtsalt lustimiseks. Muuseumi kollektsiooni autorite nimekiri on tõeliselt muljetavaldav – püsiekspositsioonis on esindatud maailmakuulsate kunstnike, nagu Warhol, Banksy, Koons, Lichtenstein, Haring, Hirst, Murakami, Wesselman, Kusama ja paljude teiste teosed. Samuti on ikooniliselt välja pandud ka Lapini, Mäetamme, Nukke, Egs’i, Ivanovsi ja mitmete noorte talentide looming. 

Lisaks toimuvad igal õhtul algusega kell 19.30 tuurid Banksy näitusel (Telliskivi M-hoones)!


poco.art
#pocomuseum
#pocoarttallinn #popkunstimuuseum

20.09.2024
Afro-indiaani kultuuri ja tarbekunsti näitus ning töötoad

Ivana on Colombia päritolu afro indiaani juurtega kunstnik, kes elab Võrumaal. Tema inspiratsiooniallikaks on looduse keerukad mustrid - fraktalid (lad keelsest fractus - katki). Põlisrahvaste kunstis tähendab „katkine” geomeetriline muster või veidi ebakorrapärane kuju avanemist - ust maagilisse maailma. 

Kutsume sind sellesse maailma vaatama, kuidas lõimuvad kirivöö ning Kanasu mustrid ja milliseid kujundeid moodustavad looduskiud ning nendest valmistatud ehted ja kotid.  

Osale ka töötubades, kus Ivana õpetab wayuu heegeldamise ja guna mola töövõtteid ning mustrite loomise ja tähenduse põhimõtteid. (Kolmapäevasesse töötuppa kaasa võta väikesed ja teravad käärid!)


ivana.ee

#AfroIndiaaniKultuur #ColombianCrafts #IndigenousDesign



21.09.2024

21.09.2024
Tootedisainiauhind BRUNO 2024 nominentide näitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.15
Žürii tuur R kl 15.00


Tasuta!

__________________________________

Eesti tootedisaini auhinda BRUNO antakse välja alates 2006. aastast iga kahe aasta tagant väljapaistva toote või tooteseeria eest, mis on valminud kas disaineri enda initsiatiivil, tiimitööna või tootja/tellija tellimustöö tulemusena. Hindamisele kvalifitseerub viimase kahe aasta jooksul loodud tootmisvalmis prototüüp või tootmises olev tööstustoode või tiražeeritav tooteseeria.

Näitusel saab näha auhinnale kandideerinud edasijõudnud töid, mida rahvusvaheline žürii (Anke Strittmatter (Austria), Susana Gonzaga (Portugal), Stephan J. Clambaneva (USA), Arvo Pärenson (Eesti) ja Darren Yeo (Singapur)) on piisavalt kõrgelt hinnanud.

Väljapanekus on kolmes kategoorias esitatud tööd: elustiil, elukeskkondlik disain ning insenertehniline disain. Tänavu kandideeris BRUNOle 99 tööd!






Auhind on nime saanud disainikateedri rajaja prof Bruno Tombergi järgi, kes on ka tuntud geomeetrilise trofee kaasautor olles juhendajaks ERKI tudeng Anneliis Aunapuule. Professor Tombergi initsiatiivil on Eesti disaini auhinna väljaandmist disainikateedri poolt alustatud juba kaheksakümnendatel. Esimesed auhinnad jagati Viitna kõrtsis toimuval pidulikul koosviibimisel.

Alates 2012. aastast antakse Eesti Disainiauhinnad, sh tootedisainiauhind BRUNO, välja ühiselt Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. Eesti Disainiauhindu korraldab Eesti Disainikeskus ja auhinna gala toimub Disainiööl.

Eesti majandusedu sõltub paljuski ekspordist ja innovatsioonitasemest. Uued konkurentsivõimelised tooted ja teenused sünnivad koostöös disaineritega. Eesti turu väiksusest tingitud kasinad müügikäibed ja suhteliselt passiivne disainerite hõivatus kohalikus tootmises ja ettevõtluses ei heidutada disainereid oma erialal parimaid tulemusi saavutamast. Disainiauhinna välja andmisega soovib
Eesti Disainerite Liit soovib väärtustada disaineri ametit ja demonstreerida disaini potentsiaali.

#BRUNO
#EestiDisainiauhinnad
#EestiDisainikeskus
#EestiDisaineriteLiit
#BrunoTomberg

21.09.2024
KUNSTIBUSS "Tallinn - Joaveski - Tallinn"

Kutsume sind paaritunnisele rännakule Lahemaa rahvuspargi südamesse, Joaveski tööstuskülla, kus viimastel aastatel on toimetanud disainerid ja loomeinimesed, luues kohalike elanikega kontakti, töötades EU projekti SMOTIES raames välja disainialase tööriistakasti ning toimetades vana Joaveski puupapivabriku ruumides. 

Ekskursioon keskendub Joaveski ajaloole, kaunile geograafilisele asupaigale, külalegendidele ning lõppeb kunstinäituse külastusega Joaveski vabriku aladel. Põhiliselt valguskunstile pühendatud näitusel on väljas kunstnikud Raoul Kurvitz, Leonardo Meigas, Anne Türn, Kalle Pruuden, Rikkert Paauw (NED) jt. Peamiselt minevikuga tegeleva rännaku lõpus vaatame aga korra tulevikku, sest kerge(l)t futuristlikku kehakinnitust pakub Tulevikutoit.

Teie teejuht sel õhtupoolikul on produtsent ja Stalker Themepark projekti eestvedaja Indrek Leht.

 

Buss väljub Tallinnast kl 16.00, tuur algab kl 17.00 ja buss sõidab Joaveski rahvamaja juurest tagasi pealinna kl 20.00.

21.09.2024
Disainitänav

Prõnn-prõnn! Kui Tartul on Autovabaduse puiestee, siis Tallinnal on Disainitänav, mis sel sügisel taas festivalinädalavahetusel avatakse. 

Disainitänav liiklemiseks juhiluba ei küsi ning jalakäijaruumi jagub kõigile. Siin saad rahulikult keset head disaini kulgeda, sest oma aadress on nii parimal moe-, aksessuaari-, toote- kui ka sisustusdisainil.

Lisaks on Disainitänava „kõrvalalleel” juba festivali esimesest päevast alates võimalik tutvuda kohalike sisustus- ja tööstustoodetega, sest teist aastat järjest naaseb minimess SISUSTUS+.





21.09.2024
EU-projekti „SMOTIES: Loometegevus väikestes paikades” teekonnanäitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.25

Tasuta!

__________________________________

21.09.2024
Disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanek 

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Täpsem avamisinfot allpool!

Tasuta!
__________________________________

Disainiöö festivali üheks põhiosaks kujunenud disaini- ja arhitektuurikoolide näitus on tormiliselt muutuvas maailmas aina tähtsam, sest kas pole just haridus- ja teadusasutused need kohad, kus mäng katsetamise ning traditsiooni vahel “päeva päästab”? Erinevate globaalsete kriiside varjus on nooruslikku ja nutikat disainivalgust üha enam tarvis. 

Väljapanekus osalevad Eesti Kunstiakadeemia (moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain; disain ja innovatsioon õppekavad), Kõrgem Kunstikool Pallas; Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž (käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala) ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia (pärandtehnoloogia erialad).

__________________________________


Läheneme Kalamajale: EKA disain ja innovatsioon
*NB! See näitus asub Mehaanikatsehhi asemel Remonditsehhis*

Avamine E kl 18.10

artun.ee/et/erialad/disain-ja-innovatsioon/

Näituse fookuses on tudengite loominguline ja analüütiline lähenemine Kalamaja avaliku väliruumi arendamisele. Tudengid uurisid süvitsi, kuidas arhitektuursed vormid ja väliruumi lahendused suhestuvad olemasoleva linnaruumi ja maastikuga, luues kontekstipõhiseid ja funktsionaalseid terviklahendusi. 

Disain ja innovatsiooni õppekava eesmärk on ette valmistada tipptasemel tegijaid, kes on võimelised vastama dünaamilise tööturu väljakutsetele, muutusi algatama ja innovatsiooni eest vedama. Õppetöö keskmes on disaini kasutamine edukateks uuendusteks kõigis ühiskondlikes sfäärides. Disain ja innovatsioon lõpetajat iseloomustab võimekus digi- ja rohepöörde vajadustest ning disaineri mõttelaadist tõukuva mitmekülgse praktika siirdamine päris ellu läbi tugevate erialaste oskuste.

Kuraator: Maali Roomet-Allese

__________________________________


Kardinaalne: EKA moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain

Avamine E kl 19.00

artun.ee/mood-tekstiil-aksessuaar
#kardinaalne #curtaincreatures


„Kardinaalne” on Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaritudengite eksperimentaalvormide näitus, mille missiooniks on materjalijääkide õiglane, loominguline ja inspireeriv taaskasutamine. Aina teravamalt püstituva probleemi tuules tuli sel korral autoritel dekonstrueerida enda jaoks kardinad ja luua neile uus identiteet.  

Antud ekspositsioon annab külastajale võimaluse aktiivselt kaasa mõelda tarbimisühiskonna kriitilistele aspektidele, viies vaataja omamoodi võimaluste inspiratsioonirännakule. Eksperimentaalsete vormide ja ruumilahenduse sündi panustasid kokku ligi 40 loojat.

Juhendajad: Liisi Eesmaa, Flo Kasearu

Produktsioon: Piret Puppart

Fotograaf: Riina Varol

__________________________________


Nordplus/CIRRUS: Pärandist inspireeritud liht-tehnoloogiline jalats

Avamine E kl 19.00

artun.ee/et/erialad/aksessuaar
#contemporarycraft #heritage #clogs #speculativedesign #ekadisain


2024. a augustis toimunud nädalase rahvusvahelise intensiivkursuse eesmärgiks oli disainida ja valmistada puidust taldadega jalatsid inspireerituna Peipsi-äärsest kultuuripärandist. Siin nad nüüd siis on!

Korraldaja: Aksessuaaridisain, Eesti Kunstiakadeemia

Juhendajad: Simone Springer (Rosa Mosa, AT), Kristiina Nurk (EKA), Meelis Kihulane (Edev Eremiit)

__________________________________


„Jäätmest imeks: Inimülesed ühendused kaka teekonnal”

Kõik kakavad! Väljaheited – kaka – on ainevahetuse jäätmeteke, mis tuleneb meie poolt tarbitud toidu lagundamisel jämesooles elavate bakterite poolt. „Asjal käimine” on organismi loomulik funktsioon. See stigmatiseeritud kehaline tegevus võib olla eriti keeruline glükosüülimise defektidega (CGD) inimestele, kelle jaoks võib tungiv vajadus väljaheitmise järele või muutused sooleharjumustes põhjustada silmatorkavaid raskusi.  

Näituse „Jäätmest imeks” eesmärk on murda kaka häbimärgistamine, ühendades see uuesti loodusega ja uurides multisensoorse suhtlemise kaudu inimüleseid seoseid biomaterjalidega. 

Arife Dila Demir on EKA sensoorse disaini uurimisrühma teadur, näitus on loodud EKA uurimistoetuse projekti „Multi-Sensory Design for Somatic Care“ raames.

__________________________________


Mitmetahuline ruum: Kõrgem Kunstikool Pallas

Avamine E kl 19.15

pallasart.ee
#pallas #pallasdisain #pallasdesign #multifacetedspace


Füüsiline ja füüsikaline, mõtteline ja mõõtmeline, looduslik ja loodud, inspireeriv ja imponeeriv – kõik see kirjeldab meid ümbritsevat ruumi. Kõrgema Kunstikooli Pallas väljapanek „Mitmetahuline ruum“ avab ruumi olemust, mida võib mõista nii otseses tähenduses (eluruum, näituseruum jne) kui ka mittefüüsilises (küberruum, arenguruum, mänguruum jne).  

Väljapanekut on inspireerinud mõte ruumi piiramatusest – on lõpmatult palju viise, kuidas disainerid mõtestavad ja tõlgendavad ruumi, et luua erinevates disainivaldkondades jätkusuutlikke, esteetilisi ja keskkonda arvestavaid lahendusi.

__________________________________


Parem maailm: TLÜ Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiad ja disain

Avamine E kl 19.25

tlu.ee/haapsalu/kasitootehnoloogiad-ja-disain


Käsitöötehnoloogiate ja disaini õppekava rõhuasetus on inimkesksel ja säästval disainil, mille lähtekohaks on kasutajate vajaduste mõistmine ja loov probleemilahendus. Läbi teooria ja praktika omandatakse oskused erinevate materjalide käsitlemiseks nagu puit, metall, klaas ja plastid-vaigud ning õpitakse tundma kaasaegseid tehnoloogiaid. Samuti otsitakse lahendusi, kuidas anda materjalile uus elu. 

Õppekava oluliseks osaks on tudengite ettevõtlikkusele suunamine ning ka uute tootekontseptsioonide loomisel hindame kõrgelt ringmajandust arvestavaid lahendusi. Meie diplomitööd valmivad ideest teostuseni põhimõttel.

__________________________________


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia

Avamine E kl 19.35

viljandi.ut.ee/et
#tyvka #tüvka #pärandtehnoloogia


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia erialad ühendavad endas väga hea käsitööoskuse, pärandi tundmise ja loomingulise mõtte. Meie tegevuse eesmärgiks on rakendada pärandis leiduvad väärtused vastutustundlikul ja kestlikul viisil kaasaegse ühiskonna teenistusse. Ülikooli osana väärtustame uurimis- ja arendustööd. 

Rakenduskõrghariduse tasemel saab meie juures õppida tekstiili, metallitöö, ehituse ja ringtehnoloogia erialadel (UUS!), magistritasemel kultuuripärandi loovat rakendust ja õpetamisoskusi.


21.09.2024
Nahast käekoti töötuba disainer Anthony Lucianoga

Rohkem kui 25 aastat aksessuaaritööstuses töötanud NYC disainer ja käsitöömeister Anthony Luciano jagab oma teadmisi ning tehnikaid väikese nahast käekoti valmistamisel, lõikamisel ja viimistlemisel. 

Tema loomingut on tutvustatud mitmekümnes väljaannetes, teiste seas Vogue, Worth, InStyle, Elle ja Harper’s Bazaar ning tema klientideks on maailmakuulsad staarid nagu Judith Light, Meryl Streep, Debra Messing, Cameron Diaz, Megan Mullally jne.  

Hind sisaldab kõiki materjale ja tööriistu, drinki ja lõbusat aega. Varasemat kogemust pole tarvis - vaja on loomingulist meelt!





21.09.2024
Kuraatorituur näitusel „Eesti Disainiauhinnad 2012–2022”
„Eesti Disainiauhinnad 2012–2022. Vahekokkuvõte“ koondab auhinnatud disainiprojekte, kujundajaid, erialaliite, tellijaid ja paljusid teisi, keda on esile toodud ja tunnustatud.

Sandra Nuudi juhitud tuuril saab ülevaate preemiate ajaloost ning kuuleb silmapaistvamatest ja huvitavamatest premeeritud disainitöödest.

„Väljapanekus saab näha, milliseid töid ja disainereid on žürii kümne aasta jooksul kohaliku disaini paremikuna esile tõstnud ja väärtustanud,“ tutvustab näituse koostaja Sandra Nuut. „Näitusega avame auhinnastamise ajalugu ja selle kujunemisprotsesside tagamaid.“

ETDMi esimese korruse suures saalis joonistub valitud töödest ja disaineritest välja ülevaade, mis loob ruumi aruteludeks disainivaldkonna ja laiema publiku vahel.

Tuur on eesti keeles. Eelnev registreerimine pole vajalik, osaleda saab muuseumipiletiga. 
21.09.2024
Näitus "Déjà vu?"

16.09.–21.09.2024
E-R kl 17.00–20.00 
L kl 12.00–17.00

Hind 0€
__________________________________

Näitus tutvustab Eesti Kunstiakadeemias läbi viidud loovuurimuse ”Kogemuspõhiste disainiprintsiipide uurimine ja rakendamine kotidisainis“ käigus valminud kotikollektsiooni.

Loovuurimus keskendub toote elukaare pikendamisele kandja emotsionaalse seotuse abil. Projekt uurib kotiteemaliste mälestuste ja vastavate kottide kirjelduste vahelisi seoseid, et mõista kuidas tooteid tajutakse ja kogetakse, millised kogemused muutuvad pikaaegseks mälestusteks, millised emotsioonid mäletamist põhjustavad ja kuidas mälestused mõjutavad emotsionaalset seotust tootega, et integreerida uued teadmised toote eluea potentsiaalseks pikendamiseks disainiloomesse.

Kadri Kruusi, Jaana Päeva ja Merle Visaku loodud kollektsiooni lähtepunktiks on kotiteemalised mälestused, mida koguti koostöös Maris Rosenthaliga Tallinna Linnamuuseumi näitusel „Igapäevased kaaslased. Käekotid 1900-1950“ ja elektroonselt. Näitusel esitletavad üheksa kotti on uurimistulemusi interpreteerivad prototüüpid, mille abil koguvad disainerid tagasisidet, et hinnata kogemuspõhiste meenutuste väärtust disainimise sisendina. Kottide vormid, siluetid, proportsioonid, materjalide kombinatsioonid koos värvi-, faktuurivalikute ja kaunistusdetailidega on tähendustest laetud ning näitusepublik on oodatud oma arvamusega panustama loovuurimuse tulemusse.

Kotikollektsiooni esitluspaigaks on Disainiöö Krulli kvartali vahetusse naabrusesse jääv ajalooline Volta Villa. Tegu on värskelt elegantseteks kodudeks restaureeritud Volta kvartali 125-aasta vanuse peahoonega. Näidiskorteris, kus kotte esitletakse, segunevad sarnaselt kottidele erinevatest ajastutest pärit detailid kaasaegsete vajadustega. Keskkond loob kottidele kõneka tausta ja aitab rõhutada kestlikke väärtusi.

 

Vaata lähemalt. 

Uurimisprojekti partnerid: Tallinna Linnamuuseum ja Kadri Kruus - Bags and Accessories

Projekti meeskond: Jaana Päeva, Maris Rosenthal, Kadri Kruus, Merle Visak

Projekti rahastaja: Kultuuriministeerium, kultuuri- ja loomevaldkondades loovuurimuse toetamise programm

Tänud: Endover Kinnisvara




21.09.2024
PoCo popkunstimuuseumi tuurid

PoCo on maailma popkunsti muuseum Tallinna südames, tõeline pärl Põhja- ja Ida-Euroopa kunstimaastikul, olles ainus muuseum piirkonnas, mis keskendub popkunstile. Lisaks mineviku ja oleviku popkunsti ikoonide tutvustamisele, vaatab muuseum ka tulevikku, esitledes koostööd tehisintellektiga.  

Popkunst on iroonia, ühiskonnakriitika ja mõttemängu sümbioos. Popkunst ei saa kunagi otsa, kuna poliitikud ja ühiskondlikud tungid loovad kogu aeg uusi võimalusi protestiks, irooniaks ja lihtsalt lustimiseks. Muuseumi kollektsiooni autorite nimekiri on tõeliselt muljetavaldav – püsiekspositsioonis on esindatud maailmakuulsate kunstnike, nagu Warhol, Banksy, Koons, Lichtenstein, Haring, Hirst, Murakami, Wesselman, Kusama ja paljude teiste teosed. Samuti on ikooniliselt välja pandud ka Lapini, Mäetamme, Nukke, Egs’i, Ivanovsi ja mitmete noorte talentide looming. 

Lisaks toimuvad igal õhtul algusega kell 19.30 tuurid Banksy näitusel (Telliskivi M-hoones)!


poco.art
#pocomuseum
#pocoarttallinn #popkunstimuuseum

22.09.2024

22.09.2024
Tootedisainiauhind BRUNO 2024 nominentide näitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.15
Žürii tuur R kl 15.00


Tasuta!

__________________________________

Eesti tootedisaini auhinda BRUNO antakse välja alates 2006. aastast iga kahe aasta tagant väljapaistva toote või tooteseeria eest, mis on valminud kas disaineri enda initsiatiivil, tiimitööna või tootja/tellija tellimustöö tulemusena. Hindamisele kvalifitseerub viimase kahe aasta jooksul loodud tootmisvalmis prototüüp või tootmises olev tööstustoode või tiražeeritav tooteseeria.

Näitusel saab näha auhinnale kandideerinud edasijõudnud töid, mida rahvusvaheline žürii (Anke Strittmatter (Austria), Susana Gonzaga (Portugal), Stephan J. Clambaneva (USA), Arvo Pärenson (Eesti) ja Darren Yeo (Singapur)) on piisavalt kõrgelt hinnanud.

Väljapanekus on kolmes kategoorias esitatud tööd: elustiil, elukeskkondlik disain ning insenertehniline disain. Tänavu kandideeris BRUNOle 99 tööd!






Auhind on nime saanud disainikateedri rajaja prof Bruno Tombergi järgi, kes on ka tuntud geomeetrilise trofee kaasautor olles juhendajaks ERKI tudeng Anneliis Aunapuule. Professor Tombergi initsiatiivil on Eesti disaini auhinna väljaandmist disainikateedri poolt alustatud juba kaheksakümnendatel. Esimesed auhinnad jagati Viitna kõrtsis toimuval pidulikul koosviibimisel.

Alates 2012. aastast antakse Eesti Disainiauhinnad, sh tootedisainiauhind BRUNO, välja ühiselt Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. Eesti Disainiauhindu korraldab Eesti Disainikeskus ja auhinna gala toimub Disainiööl.

Eesti majandusedu sõltub paljuski ekspordist ja innovatsioonitasemest. Uued konkurentsivõimelised tooted ja teenused sünnivad koostöös disaineritega. Eesti turu väiksusest tingitud kasinad müügikäibed ja suhteliselt passiivne disainerite hõivatus kohalikus tootmises ja ettevõtluses ei heidutada disainereid oma erialal parimaid tulemusi saavutamast. Disainiauhinna välja andmisega soovib
Eesti Disainerite Liit soovib väärtustada disaineri ametit ja demonstreerida disaini potentsiaali.

#BRUNO
#EestiDisainiauhinnad
#EestiDisainikeskus
#EestiDisaineriteLiit
#BrunoTomberg

22.09.2024
Disainitänav

Prõnn-prõnn! Kui Tartul on Autovabaduse puiestee, siis Tallinnal on Disainitänav, mis sel sügisel taas festivalinädalavahetusel avatakse. 

Disainitänav liiklemiseks juhiluba ei küsi ning jalakäijaruumi jagub kõigile. Siin saad rahulikult keset head disaini kulgeda, sest oma aadress on nii parimal moe-, aksessuaari-, toote- kui ka sisustusdisainil.

Lisaks on Disainitänava „kõrvalalleel” juba festivali esimesest päevast alates võimalik tutvuda kohalike sisustus- ja tööstustoodetega, sest teist aastat järjest naaseb minimess SISUSTUS+.





22.09.2024
EU-projekti „SMOTIES: Loometegevus väikestes paikades” teekonnanäitus

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Avamine E kl 18.25

Tasuta!

__________________________________

22.09.2024
Disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanek 

16.09—22.09.2024
E kl 17—21
T-P kl 12—20

Täpsem avamisinfot allpool!

Tasuta!
__________________________________

Disainiöö festivali üheks põhiosaks kujunenud disaini- ja arhitektuurikoolide näitus on tormiliselt muutuvas maailmas aina tähtsam, sest kas pole just haridus- ja teadusasutused need kohad, kus mäng katsetamise ning traditsiooni vahel “päeva päästab”? Erinevate globaalsete kriiside varjus on nooruslikku ja nutikat disainivalgust üha enam tarvis. 

Väljapanekus osalevad Eesti Kunstiakadeemia (moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain; disain ja innovatsioon õppekavad), Kõrgem Kunstikool Pallas; Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž (käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala) ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia (pärandtehnoloogia erialad).

__________________________________


Läheneme Kalamajale: EKA disain ja innovatsioon
*NB! See näitus asub Mehaanikatsehhi asemel Remonditsehhis*

Avamine E kl 18.10

artun.ee/et/erialad/disain-ja-innovatsioon/

Näituse fookuses on tudengite loominguline ja analüütiline lähenemine Kalamaja avaliku väliruumi arendamisele. Tudengid uurisid süvitsi, kuidas arhitektuursed vormid ja väliruumi lahendused suhestuvad olemasoleva linnaruumi ja maastikuga, luues kontekstipõhiseid ja funktsionaalseid terviklahendusi. 

Disain ja innovatsiooni õppekava eesmärk on ette valmistada tipptasemel tegijaid, kes on võimelised vastama dünaamilise tööturu väljakutsetele, muutusi algatama ja innovatsiooni eest vedama. Õppetöö keskmes on disaini kasutamine edukateks uuendusteks kõigis ühiskondlikes sfäärides. Disain ja innovatsioon lõpetajat iseloomustab võimekus digi- ja rohepöörde vajadustest ning disaineri mõttelaadist tõukuva mitmekülgse praktika siirdamine päris ellu läbi tugevate erialaste oskuste.

Kuraator: Maali Roomet-Allese

__________________________________


Kardinaalne: EKA moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisain

Avamine E kl 19.00

artun.ee/mood-tekstiil-aksessuaar
#kardinaalne #curtaincreatures


„Kardinaalne” on Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaritudengite eksperimentaalvormide näitus, mille missiooniks on materjalijääkide õiglane, loominguline ja inspireeriv taaskasutamine. Aina teravamalt püstituva probleemi tuules tuli sel korral autoritel dekonstrueerida enda jaoks kardinad ja luua neile uus identiteet.  

Antud ekspositsioon annab külastajale võimaluse aktiivselt kaasa mõelda tarbimisühiskonna kriitilistele aspektidele, viies vaataja omamoodi võimaluste inspiratsioonirännakule. Eksperimentaalsete vormide ja ruumilahenduse sündi panustasid kokku ligi 40 loojat.

Juhendajad: Liisi Eesmaa, Flo Kasearu

Produktsioon: Piret Puppart

Fotograaf: Riina Varol

__________________________________


Nordplus/CIRRUS: Pärandist inspireeritud liht-tehnoloogiline jalats

Avamine E kl 19.00

artun.ee/et/erialad/aksessuaar
#contemporarycraft #heritage #clogs #speculativedesign #ekadisain


2024. a augustis toimunud nädalase rahvusvahelise intensiivkursuse eesmärgiks oli disainida ja valmistada puidust taldadega jalatsid inspireerituna Peipsi-äärsest kultuuripärandist. Siin nad nüüd siis on!

Korraldaja: Aksessuaaridisain, Eesti Kunstiakadeemia

Juhendajad: Simone Springer (Rosa Mosa, AT), Kristiina Nurk (EKA), Meelis Kihulane (Edev Eremiit)

__________________________________


„Jäätmest imeks: Inimülesed ühendused kaka teekonnal”

Kõik kakavad! Väljaheited – kaka – on ainevahetuse jäätmeteke, mis tuleneb meie poolt tarbitud toidu lagundamisel jämesooles elavate bakterite poolt. „Asjal käimine” on organismi loomulik funktsioon. See stigmatiseeritud kehaline tegevus võib olla eriti keeruline glükosüülimise defektidega (CGD) inimestele, kelle jaoks võib tungiv vajadus väljaheitmise järele või muutused sooleharjumustes põhjustada silmatorkavaid raskusi.  

Näituse „Jäätmest imeks” eesmärk on murda kaka häbimärgistamine, ühendades see uuesti loodusega ja uurides multisensoorse suhtlemise kaudu inimüleseid seoseid biomaterjalidega. 

Arife Dila Demir on EKA sensoorse disaini uurimisrühma teadur, näitus on loodud EKA uurimistoetuse projekti „Multi-Sensory Design for Somatic Care“ raames.

__________________________________


Mitmetahuline ruum: Kõrgem Kunstikool Pallas

Avamine E kl 19.15

pallasart.ee
#pallas #pallasdisain #pallasdesign #multifacetedspace


Füüsiline ja füüsikaline, mõtteline ja mõõtmeline, looduslik ja loodud, inspireeriv ja imponeeriv – kõik see kirjeldab meid ümbritsevat ruumi. Kõrgema Kunstikooli Pallas väljapanek „Mitmetahuline ruum“ avab ruumi olemust, mida võib mõista nii otseses tähenduses (eluruum, näituseruum jne) kui ka mittefüüsilises (küberruum, arenguruum, mänguruum jne).  

Väljapanekut on inspireerinud mõte ruumi piiramatusest – on lõpmatult palju viise, kuidas disainerid mõtestavad ja tõlgendavad ruumi, et luua erinevates disainivaldkondades jätkusuutlikke, esteetilisi ja keskkonda arvestavaid lahendusi.

__________________________________


Parem maailm: TLÜ Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiad ja disain

Avamine E kl 19.25

tlu.ee/haapsalu/kasitootehnoloogiad-ja-disain


Käsitöötehnoloogiate ja disaini õppekava rõhuasetus on inimkesksel ja säästval disainil, mille lähtekohaks on kasutajate vajaduste mõistmine ja loov probleemilahendus. Läbi teooria ja praktika omandatakse oskused erinevate materjalide käsitlemiseks nagu puit, metall, klaas ja plastid-vaigud ning õpitakse tundma kaasaegseid tehnoloogiaid. Samuti otsitakse lahendusi, kuidas anda materjalile uus elu. 

Õppekava oluliseks osaks on tudengite ettevõtlikkusele suunamine ning ka uute tootekontseptsioonide loomisel hindame kõrgelt ringmajandust arvestavaid lahendusi. Meie diplomitööd valmivad ideest teostuseni põhimõttel.

__________________________________


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia

Avamine E kl 19.35

viljandi.ut.ee/et
#tyvka #tüvka #pärandtehnoloogia


Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia erialad ühendavad endas väga hea käsitööoskuse, pärandi tundmise ja loomingulise mõtte. Meie tegevuse eesmärgiks on rakendada pärandis leiduvad väärtused vastutustundlikul ja kestlikul viisil kaasaegse ühiskonna teenistusse. Ülikooli osana väärtustame uurimis- ja arendustööd. 

Rakenduskõrghariduse tasemel saab meie juures õppida tekstiili, metallitöö, ehituse ja ringtehnoloogia erialadel (UUS!), magistritasemel kultuuripärandi loovat rakendust ja õpetamisoskusi.


22.09.2024
PoCo popkunstimuuseumi tuurid

PoCo on maailma popkunsti muuseum Tallinna südames, tõeline pärl Põhja- ja Ida-Euroopa kunstimaastikul, olles ainus muuseum piirkonnas, mis keskendub popkunstile. Lisaks mineviku ja oleviku popkunsti ikoonide tutvustamisele, vaatab muuseum ka tulevikku, esitledes koostööd tehisintellektiga.  

Popkunst on iroonia, ühiskonnakriitika ja mõttemängu sümbioos. Popkunst ei saa kunagi otsa, kuna poliitikud ja ühiskondlikud tungid loovad kogu aeg uusi võimalusi protestiks, irooniaks ja lihtsalt lustimiseks. Muuseumi kollektsiooni autorite nimekiri on tõeliselt muljetavaldav – püsiekspositsioonis on esindatud maailmakuulsate kunstnike, nagu Warhol, Banksy, Koons, Lichtenstein, Haring, Hirst, Murakami, Wesselman, Kusama ja paljude teiste teosed. Samuti on ikooniliselt välja pandud ka Lapini, Mäetamme, Nukke, Egs’i, Ivanovsi ja mitmete noorte talentide looming. 

Lisaks toimuvad igal õhtul algusega kell 19.30 tuurid Banksy näitusel (Telliskivi M-hoones)!


poco.art
#pocomuseum
#pocoarttallinn #popkunstimuuseum